Economistul Viorel Chivriga: Moldova continuă să rămână cea mai săracă ţară din Europa

Economistul Viorel Chivriga: Moldova continuă să rămână cea mai săracă ţară din Europa

FOTO IPN

Republica Moldova continuă să rămână cea mai săracă ţară din Europa, cu o creştere economică modestă, care generează locuri de muncă insuficiente. Ca rezultat, populaţia pleacă peste hotare, menţionează directorul de programe IDIS Viitorul, Viorel Chivriga, citat de IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

În cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, realizată în parteneriat cu Radio Europa Liberă, Viorel Chivriga a spus că, deşi rata sărăciei s-a redus din 2000, pe fundalul creşterii consumului populaţiei stimulat de remitenţe, totuşi o mare parte a populaţiei continuă să se confruntă cu sărăcia.

Rata redusă de ocupare a forţei de muncă este observată în rândul întregii populaţii. Tendinţele combinate ale fertilităţii reduse şi emigrării sporite vor genera, în perspectivă, o scădere prognozată a populaţiei, iar ponderea vârstnicilor va cunoaşte un avans considerabil.

Potrivit economistului, creşterea economiei Republicii Moldova din ultimii ani a fost determinată de sectoarele cu productivitate sporită, dar nu a adus beneficii populaţiei, care este angajată preponderent în sectorul agricol, cu productivitate redusă. În pofida unui nivel educaţional relativ înalt, gradul de competenţe al forţei de muncă existente tinde să fie inadecvat pentru a satisface cererea pieţei muncii moderne. Ţara nu dispune de un sistem bun de recalificare a competenţelor şi pentru a ajuta forţa de muncă să rămână în ţară.

În aceste circumstanţe, se cer măsuri urgente pentru stimularea rămânerii în ţară a moldovenilor. E necesar să fie reconfigurată finanţarea sistemului de sănătate pentru a furniza medicamente de bună calitate, la preţuri accesibile. La fel, toată populaţia trebuie să aibă acces la apă şi canalizare.

„Lacunele în bunăstare şi accesul la servicii în zonele urbane şi rurale necesită un angajament mai activ. Aceste bariere prezintă riscuri de aprofundare a inegalităţilor şi de subminare a mobilităţii economice”, menţionează Viorel Chivriga.

Directorul de programe IDIS mai spune că este necesar de a promova o piaţă internă a muncii mai sigură pentru a reduce sărăcia. Acest lucru presupune crearea mai multor locuri de muncă calitative, îmbunătăţirea accesului la educaţie, sănătate şi servicii.

citeste totul despre: