Economia Republicii Moldova va continua să crească lent în următorii ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agricultura va fi iarăşi factorul principal ce va stimula evoluţia economiei
Agricultura va fi iarăşi factorul principal ce va stimula evoluţia economiei

Economia Republicii Moldova va creşte în anul 2013 cu 3,5%, în principal, datorită relansării sectorului agricol după seceta severă din anul trecut, arată prognozele Ministerului Economiei.

Agricultura rămâne iarăşi factorul principal ce va stimula evoluţia economiei ţării. Astfel, pentru anul 2013 se prevede majorarea în termeni reali a volumului producţiei agricole cu 18% faţă de 2012, în timp ce industria va creşte cu 2,5%, exporturile cu 7,5%, iar a importurile cu 6%. Investiţiile în active materiale pe termen lung vor creşte cu 5%.

Totodată, în anul 2013, cursul de schimb pentru un dolar american este estimat la 12,2 lei, iar rata inflaţiei, la 3,9%

După cum estimează Ministerul Economiei, creşterea economică a Republicii Moldova va fi peste media din regiune. În Federaţia Rusă, PIB-ul va creşte cu 3,7%, Ucraina – cu 3,5%, în timp ce în România creşterea economică se aşteaptă a fi una modestă, de 1,6%.

Anterior organismele internaţionale şi experţii de la Chişinău au estimat o creştere economică a ţării cu 3,5%, pentru anul curent.

A venit momentul unor decizii dificile

Valeriu Prohniţchi, susţinea într-un interviu pentru Europa Liberă acest avans al economiei este un episod de revenire a economiei moldoveneşti la potenţial după şocul climateric suferit în 2012.

"Pe termen lung, pe 2014 şi mai departe, creşterea economică va depinde tot mai mult de calitatea actului de politici economice. Acele reforme uşoare care puteau fi implementate, au fost deja implementate. Acum este momentul unor decizii extrem de dificile, extrem de grele. Ele nu pot fi luate atunci când există această calitate proastă a dialogului în interiorul guvernului, sau între guvern şi Parlament, sau între Ministerul Finanţelor şi Banca Naţională“, constata Valeriu Prohniţchi

Pentru anii 2014-2016 Ministerul Economiei prevede o creştere de 4,5%-5% anual a PIB-ului. Anul trecut faţă de 2011 PIB-ul Republicii Moldova, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică s-a redus cu 0,8% şi a constituit 87,8 miliarde de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite