Economia Republicii Moldova, afectată de criza din Ucraina şi Rusia

Economia Republicii Moldova, afectată de criza din Ucraina şi Rusia

Prognoze tot mai pesimiste pentru economia ţării

Banca Mondială face prognoze dramatice pentru viitorul economiei moldoveneşti şi sugerează reforme urgente în sectorul bancar şi îmbunătăţirea mediului de afaceri. Astfel rata de creştere a economiei Republicii Moldova ar putea să scadă la numai 2% în 2014, este previziunea Băncii Mondială.

În anul 2013 economia Republicii Moldova a înregistrat o creştere record a PIB-ului de 8,9%, lucru datorat unei recolte bune şi creşterii consumului privat, acesta din urmă fiind alimentat de remitenţe şi majorarea salariilor. În pofida acestei performanţe, economia ţării continuă să fie vulnerabilă faţă de riscurile asociate unui mediu extern volatil şi faţă de provocările care afectează sectorul financiar al ţării, se subliniază în prognoza actualizată a Băncii Mondiale privind economia Moldovei.

"Având în vedere dificultăţile actuale din mediul extern şi încetinirea prognozată a performanţei în agricultură, anticipăm diminuarea creşterii economice până la 2% în anul 2014 şi stabilizarea acesteia la 4-4,5% în perioada 2015-2017", a declarat Qimiao Fan, Directorul al Băncii Mondiale pentru Belarus, Moldova şi Ucraina.

Raportul subliniază faptul că politicile macroeconomice ale Moldovei au fost adecvate, iar politicile monetare s-au încadrat în obiectivul atingerii unei ţinte a inflaţiei stabilite la 5+/-1.5%. Fluxul de remitenţe a atins un nivel record în 2013, în mare măsură fiind determinat de ţările CSI, deşi la începutul anului 2014 pare să se ateste o reducere a remitenţelor dat fiind încetinirea activităţii economice în Rusia. A avut loc o revigorare a investiţiilor străine directe, acestea atingând o valoare estimată de 2% din PIB. Exporturile reale au crescut de aproape două ori mai rapid decât importurile reale, constituind 10,7% de la an la an, faţă de 5,5% de la an la an în cazul importurilor. În general, ţara a avut o poziţie externă puternică ceea ce i-a permis o acumulare de rezerve valutare suficiente pentru a acoperi peste 5 luni de importuri.  

Totuşi, Moldova continuă să fie vulnerabilă la o serie de riscuri, inclusiv la riscul unei posibile diminuări a activităţii economice a vecinilor săi din Est. Eventualul impact al acestei evoluţii s-ar manifesta prin reducerea activităţii comerciale şi a fluxului de remitenţe, la care se adaugă riscul asociat problemelor de bună guvernare şi aplicării reglementărilor în sectorul financiar, cât şi riscul unei posibile perturbări a managementului macroeconomic în condiţiile viitoarelor alegeri parlamentare. 

"Pentru a fructifica pe deplin beneficiile unei performanţe economice solide şi a reduce riscurile externe şi interne, Republica Moldova trebuie să continue eliminarea constrângerilor cheie care afectează creşterea economică, prin ameliorarea climatului de afaceri, asigurarea stabilităţii şi dezvoltării sectorului financiar, îmbunătăţirea echităţii şi a eficienţei cheltuielilor publice, şi cel mai important, îmbunătăţirea guvernării", a spus Qimiao Fan.

Din momentul aderării Moldovei la Banca Mondială în 1992, peste un miliard de dolari au fost alocaţi pentru un număr de 49 operaţiuni în ţară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 7 proiecte active, suma angajamentelor totale constituind 162,2 milioane dolari. Domeniile de sprijin includ reforma cadrului de reglementare şi dezvoltarea mediului de afaceri, educaţia, asistenţa socială, guvernarea electronică, sănătatea, agricultura şi altele.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: