Economia are nevoie de reforme radicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Industria are o cotă de 14% din PIB. FOTO Tudor Iovu
Industria are o cotă de 14% din PIB. FOTO Tudor Iovu

Autorităţile prognozează că PIB-ul va spori în 2013 cu 3,5%. Pentru o creştere mai mare se impun decizii dificile, spun experţii.

Economia Republicii Moldova va creşte în acest an cu 3,5%, în special datorită relansării sectorului agricol după seceta severă din 2012, arată cele mai noi prognoze ale Ministerului Economiei. „Este o prognoză relativ pesimistă“, a constatat ministrul în exerciţiu al Economiei, Valeriu Lazăr. Agricultura rămâne factorul principal ce va stimula evoluţia economiei. Astfel, faţă de anul trecut, pentru 2013 se prevede o majorare cu 18% a volumului producţiei agricole, în timp ce industria va creşte cu 2,5%, exporturile - cu 7,5%, iar a importurile - cu 6%. Un alt factor vor fi investiţiile în active materiale pe termen lung, care se vor majora cu 5%.

Prognoze mai optimiste pentru 2014-2016 

Specialiştii de la Ministerul Economii estimează că în anii 2014-2016 Produsul Intern Brut al ţării va creşte în medie cu 4,8% şi va suferi unele schimbări în ceea ce priveşte structura. Astfel, cota industriei se va majora de la 13,8% (în 2013) până la 14,9% (în 2016), iar a comerţului interior - de la 13,9% la 14,2%.
Prognozele autorităţilor sunt apropiate de cele al unor instituţii independente. Valeriu Prohniţchi, directorul executiv al Centrului Analitic Expert-Grup, susţine însă că economia ţării are nevoie de schimbări radicale pentru a putea genera o creştere mai semnificativă.

„E nevoie de o schimbare a atitudinii autorităţilor faţă de business. Acestea ar trebui să vadă în antreprenori nu infractori, ci parteneri. Ar fi necesar să fie adoptată o politică fiscală pentru o perioadă de zece ani. Or, modificarea frecventă a legislaţiei, de multe ori fără o informare şi consultare prealabilă a mediului de afaceri, generează neîncredere şi stimulează corupţia“, susţine Valeriu Prohniţchi.

În opinia expertului, este necesară şi simplificarea reală a procedurilor de fondare sau lichidare a unei întreprinderi. „Aceste proceduri durează foarte mult timp. Totodată, este imposibil ca cineva dintr-un sat să-şi înregistreze firma apelând doar la serviciile online. La fel se cere şi întărirea capacităţilor administrative ale Consiliului Concurenţei, care ar trebui să devină funcţional şi să vegheze asupra unuia dintre elementele de bază ale unei economii de piaţă - concurenţa“, mai precizează directorul Expert-Grup.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite