După ce premierul a cerut demisia şefului Fiscului, Prisăcaru se laudă cu „performanţe istorice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Prisăcaru susţine că reducerea creanţelor fiscale în 2015 constituie o performanţă istorică
Ion Prisăcaru susţine că reducerea creanţelor fiscale în 2015 constituie o performanţă istorică

Serviciul Fiscal de Stat anunţă că administrarea fiscală s-a desfăşurat mult mai eficient în ultimii ani, în 2015 reuşit să reducă esenţial creanţele fiscale, fapt calificat de instituţie drept o performanţa istorică.

Potrivit unui comunicat al Fiscului, veniturile la buget furnizate din încasările fiscale sunt estimate la 740 milioane de lei în ianuarie, suma fiind mai mare cu 10% faţă de perioada similiară a anului trecut. Şeful Serviciului Fiscal de Stat, Ion Prisăcaru, a explicat că aceste rezultate au fost posibile datorită „bunei coordonări a activităţii şi promovării insistente a reformelor de modernizare europeană a instituţiei”. Potrivit lui Prisăcaru, creşterea sumei încasărilor fiscale s-a datorat transformării Fiscului dintr-o instituţie de control în una care să ofere contribuabililor cele mai bune servicii. 

În acelaşi timp, şeful SFS anunţă că în 2015 a fost înregistrată performanţa istorică privind reducerea creanţelor faţă de Bugetul Public Naţional. Astfel, dacă în 2010 suma era de 1,145 miliarde de lei, în 2015 datoriile au însumat 1,04 miliarde de lei. Ion Prisăcaru a mai spus că aceste performanţe au fost atinse în condiţiile în care controalele fiscale au fost reduse drastic, de la 74 029 în 2013, la 49 432 în 2015. „Dacă, spre exemplu, în 2012, prin toate metodele de verificare, s-au calculat suplimentar 595, 964 milioane de lei, atunci, în 2015, sumele calculate suplimentar au atins cota de 1,25 miliarde de lei, ceea ce se explică prin efectuarea controalelor în baza constatării prealabile a factorilor de risc”, se precizează în comunicatul SFS.

Cota veniturilor la Bugetul de Stat administrate de SFS în totalul veniturilor în 2010 a constituit 31%, iar în 2015 - 42 %. Menţionăm că premierul Pavel Filip a cerut miercuri, 27 ianuarie, suspendarea din funcţie a şefilor Fiscului, Vămii şi Poliţiei Economice. În acelaşi timp, Guvernul a aprobat un moratoriu la controalele fiscale pentru următoarele trei luni.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite