După Moldova, şi regiunea transnistreană rămâne fără miliard. Scheme ilegale, scoase la iveală la Tiraspol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Operaţiunile companiilor din Transnistria cu zonele off-shore reprezintă 15% din totalul tranzacţiilor
Operaţiunile companiilor din Transnistria cu zonele off-shore reprezintă 15% din totalul tranzacţiilor

Mai multe companii din regiunea transnistreană au scos din regiune, prin intermediul schemelor ilegale, în zonele off-shore 900 de milioane de dolari, banca prin care erau efectuate aceste tranzacţii fiind ”Agroprombank”.

Aşa-zisele instituţii de drept din regiunea transnistreană au realizat o investigaţie care a scos la iveală faptul că un grup de companii locale scot banii în off-shore-uri pentru a nu achita impozite. Potrivit postului „Pervii Pridnestrovskii”, în acest caz au fost aplicate scheme care sunt interzise în majoritatea ţărilor pentru a ascunde veniturile şi pentru a se eschiva de la impozite. Majoritatea acestor operaţiuni ilegale au loc prin intermediul unei bănci din Transnistria  - „Agroprombank”  - care ar fi contribuit la scoaterea în zonele off-shore, în ultimii 3,5 ani, a 900 de milioane de dolari.

Companiile care sunt implicate în aceste ilegalităţi aleg de obicei Insulele Virgine şi Belize. „Cea mai clasică schemă reprezintă „cumpărarea norilor”, adică sunt acordate anumite servicii care sunt greu de evaluat, cum ar fi cele informaţionale sau de consulting. De fapt, ei nu cumpără nimic, însă banii se duc”, a declarat pentru sursa citată reprezentanta băncii centrale de la Tiraspol, Aliona Şulga.

Un exemplu privind schemele care funcţionează în Transnistria este şi cazul achiziţionării de către o întreprindere a substanţelor chimice şi a îngrăşămintelor la preţuri „umflate” artificial. Mărfurile în valoare de 38 de milioane de ruble (3,4 milioane de dolari) sunt cumpărate de o companie off-shore, care, la rândul său, le vinde agentului economic din Transnistria la preţul de 46 milioane de ruble (4,1 milioane de dolari). „Compania off-shore şi întreprinderea din Transnistria aparţin uneia şi aceleiaşi persoane. Astfel, acest agent economic încheia afaceri avantajoase eschivându-se de la plata sumei reale a impozitelor şi înşelând statul”, comunică aşa-zisul minister de interne de la Tiraspol.

În acelaşi timp, reprezentanţii băncii centrale din regiune declară că din cauza operaţiunilor cu zonele off-shore, bugetul este sărăcit anual cu 40 de milioane de ruble (3,6 milioane de dolari). „Totuşi, pierdem cei mai mulţi bani din cauza că aceste companii care activează în off-shore-uri pot prezenta pe hârtie venituri cu mult mai mici şi să achite, iarăşi, impozite mai mici.„Operaţiunile cu zonele off-shore reprezintă cel puţin 15% din valoarea totală a tranzacţiilor sau circa 60 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă, de fapt, deficitul bugetar al regiunii, banii care nu ajung pentru plăţile sociale”, mai spune Aliona Şulga.

În acest context, Şulga susţine că întreprinderile din regiune devin nerentabile şi achită mai puţin bani pe impozite. Astfel, comparativ cu 2014, compania Şerif a plăti impozite mai mici cu 150 milioane de ruble (13,5 milioane de dolari), Tirotex – cu 20 de milioane de ruble mai puţin (1,8 milioane de dolari), iar Kvint a livrat bugetului din regiune cu 10 milioane de ruble mai puţin (900 de mii de dolari).  

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite