Două treimi din exporturile moldoveneşti în România sunt bunuri după prelucrare

Două treimi din exporturile moldoveneşti în România sunt bunuri după prelucrare

În Republica Moldova se asamblează cabluri pentru indusria auto din UE. Fabrica Draexlmaier din Bălţi

În trimestrul doi al acestui an Republica Moldova a exportat în România mărfuri în valoare de circa 106 milioane de dolari, în creştere cu 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Două treimi din aceste mărfuri au fost bunuri după prelucrare, arată balanţa de plăţi a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM)

Ştiri pe aceeaşi temă

Raportul BNM relevă că în trimestrul II al anului 2013, exporturile de bunuri după prelucrare (lohn) s-au majorat cu 11,7% comparativ cu trimestrul II al anului 2012, până la 149,74 milioane de dolari.

Prin această metodă Republica Moldova exportă circa 28% din produse, din care: îmbrăcăminte şi accesorii de îmbrăcăminte - 61,37 milioane de dolari; fire, cabluri şi alte conductoare electrice - 58,75 milioane; încălţăminte şi părţi de încălţăminte - 5,56 milioane; valize, geamantane, mape şi tocuri din piele - 4,94 milioane de dolari.

Principalele destinaţii ale exporturilor de bunuri după prelucrare au fost România (47,8% din totalul exporturilor după prelucrare), Italia, Marea Britanie, Turcia, Germania şi Franţa.

În trimestrul doi al anului 2013 cota bunurilor după prelucrare în exportul de mărfuri moldoveneşti a crescut cu aproape 30% şi a ajuns la circa 68% în cazul livărilor în România, 85% - în Italia şi 90% în Marea Britanie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările