Doar 1% din totalul investiţiilor străine  directe din Moldova merg în agricultură

Doar 1% din totalul investiţiilor străine  directe din Moldova merg în agricultură

FOTO arhivă

Domeniul agriculturii este unul dintre cele mai neatractive de pe piaţa Republicii Moldova pentru investitorii străini. Doar 1% din totalul investiţiilor sunt direcţionate în acest domeniu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-o conferinţă de presă la IPN, liderul Echipei Economice Germane, Ricardo Giucci, susţine că investitorii străini ezită să investească în agricultură pentru că acest fapt presupune investiţii mai mari decât în alte domenii, dar şi din cauza imposibilităţii de a procura pământ în Moldova.

„Ca să investeşti în agricultură trebuie să investeşti mult pentru a îmbunătăţi calitatea solului şi nu doar. De asemenea, după cum înţelegem noi, la moment nu este posibil pentru investitorii străini să procure pământ în Republica Moldova. Într-un fel sau altul ei pot să-l ia în leasing, dar nu-l pot procura. Majoritatea ar motiva că nu este pământul lor şi nu pot să investească odată ce contractul se termină şi ei pierd ceea ce au investit”, a spus expertul.

Ricardo Giucci spune că pentru a avea succes în domeniul agricol este nevoie de foarte multe resurse, precum pesticide, seminţe, material de plantat etc., iar conform unor cercetări, toate aceste resurse sunt foarte scumpe în Republica Moldova. Mari sunt şi taxele vamale în cazul aducerii materialului săditor.

O analiză privind beneficiile aduse economiei moldoveneşti de către investiţiile directe străine a fost prezentată marţi, 14 noiembrie, de către Echipa Economică Germană în Moldova, în baza datelor oferite de Biroul Naţional de Statistică şi de Banca Naţională.

Domeniul energetic este direcţia unde merg o tremie din totalul investiţiilor. Prioritate are şi sectorul financiar, dar şi cel de producere. De cealaltă parte este agricultura, unde se investeşte 1%.

citeste totul despre: