Dionis Cenuşă: Problema datoriei pentru gazele ruseşti poate avea impact destructiv asupra securităţii ţării

Dionis Cenuşă: Problema datoriei pentru
gazele ruseşti poate avea impact destructiv asupra securităţii ţării

Dionis Cenuşă FOTO IPN

Compania Moldovagaz, în care statul are 30% din acţiuni, acumulează în continuare datorii faţă de concernul rus Gazprom, scrie politologul Dionis Cenuşă într-un articol de analiză pentru IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Peste 90% din datoria de circa 7 miliarde de dolari se datorează consumului de gaze neachitat de către regiunea transnistreană. În acest fel, administraţia de la Tiraspol reuşeşte să subvenţioneze bugetul deficitar al regiunii, dar şi să creeze condiţii favorabile pentru operatorii economici din regiune, aminteşte politologul.
 
Moldavskaya GRES produce electricitate din gazul rusesc pentru care nu plăteşte, fiind astfel privilegiată comparativ cu alţi furnizori din regiune, care pot furniza electricitate către malul drept al Nistrului, scrie Dionis Cenuşă.
 
El subliniază că neachitarea pentru gazul rusesc reduce costurile de producţie şi sporeşte competitivitatea bunurilor din regiunea transnistreană, inclusiv cele exportate pe piaţa europeană în baza prevederilor DCFTA.
 
Potrivit lui, nesoluţionarea problemei datoriei la gaze agravează previzibilitatea faţă de tot sectorul energetic.
 
El consideră că cele mai pesimiste scenarii includ posibilitatea ca Rusia să folosească datoria pentru a prelua controlul asupra unei părţi din infrastructura energetică, inclusiv a celei create pe banii europenilor, sau pentru a atinge obiective de ordin politic, cum ar fi federalizarea Moldovei.
 
În loc să fie stopate sursele ce creează datorii, autorităţile moldoveneşti contribuie la menţinerea lor. Aceasta are loc prin reînnoirea achiziţiei de electricitate de la Moldavskaya GRES prin licitaţia câştigată de către Energocom S.A., opinează politologul.
 
El consideră că o schimbare radicală de situaţie va avea loc dacă va fi finalizată construirea interconexiunilor cu România pe electricitate şi gaze naturale. Iniţiativele date trebuie privite de către partenerii europeni ca investiţie în securitatea energetică.
 
Pe lângă interconectare, UE şi alţi actori europeni trebuie să încurajeze dezbaterile despre soluţionarea problemei datoriei pentru gazele ruseşti, ale cărei costuri economice şi (geo)politice pot avea consecinţe nefaste, puternic subestimate în prezent, concluzionează Dionis Cenuşă.
 
citeste totul despre: