Delegaţia FMI: Va fi necesară o gestionare competentă a economiei Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Ivanna Vladkova-Hollar, care a condus echipa de experţi a Fondului Monetar Internaţional (FMI) ce s-a aflat în vizită la Chişinău în perioada 23-29 februarie, a spus la finele vizitei că a avut discuţii deschise şi constructive cu autorităţile de la Chişinău.

În cadrul discuţiilor s-a pus accent pe analiza evoluţiilor economice recente şi discutarea politicilor promovate de autorităţi pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice şi perfecţionarea guvernării în sectorul financiar. Totuşi, perspectivele rămân deloc simple, iar pentru a le face faţă va fi necesară o gestionare competentă a economiei, transmite IPN.

„Închiderea „Băncii de Economii”, „Unibank” şi „Băncii Sociale” la finele anului 2015 a oprit injectările de lichiditate în sistem prin aceste bănci şi, de rând cu stabilizarea pieţei valutare şi reducerea aşteptărilor inflaţioniste, i-a permis Băncii Naţionale a Moldovei să reducă puţin ratele dobânzilor de politică monetară”, se menţionează în declaraţia lui Ivanna Vladkova-Hollar, remisă de reprezentanţa FMI în Moldova.

Totodată, aceasta a mai spus că politica bugetar-fiscală are capacităţi limitate de susţinere a activităţii economice pe intern, în special până când noile autorităţi vor elabora o politică fiscală şi o politică de cheltuieli bugetare care vor duce la consolidarea capacităţii bugetului public naţional de a asigura realizarea obiectivelor de pe agenda de dezvoltare.

„În afară de aceasta, guvernarea slabă în sectorul bancar generează costuri mari pentru economie. Înlăturarea deficienţelor ce ţin de supravegherea bancară constituie un deziderat demult aşteptat, atingerea căruia va juca un rol esenţial în restabilirea stabilităţii macroeconomice şi, în cele din urmă, în asigurarea prosperării economiei Republicii Moldova”, a mai declarat Ivanna Vladkova-Hollar.

În acest context, experta FMI a menţionat că fortificarea guvernării corporative şi perfecţionarea sistemelor de evaluare a riscurilor în băncile comerciale pot fi asigurate într-o manieră credibilă doar cu condiţia reevaluării complete a beneficiarilor finali.

Ivanna Vladkova-Hollar a anunţat că discuţiile vor continua în lunile ce urmează, astfel, autorităţile vor avea la dispoziţie timpul necesar pentru finalizarea studiilor diagnostice în sectorul financiar şi pentru definitivarea şi formularea în detaliu a politicilor preconizate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite