„Decizia Băncii Naţionale a Moldovei este o bătaie de joc în condiţiile scumpirii creditelor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Naţională a Moldovei a anunţat că suma creditelor care pot fi accesate fără gaj de întreprinderile mici şi mijlocii a fost majorată. Agenţii economici susţin că decizia este o bătaie de joc în condiţiile în care dobânzile la credite au crescut, iar afacerile stau pe loc.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a aprobat decizia privind facilitarea accesului la resursele de creditare pentru întreprinderile mici şi mijlocii, precum şi la creditele de consum. „Prin decizia sa, BNM urmăreşte să contribuie la creşterea volumului de finanţare a businessului mic şi mijlociu, de asemenea, să consolideze în continuare capacitatea băncilor de a intermedia fluxurile financiare. Întreprinzătorii mici şi mijlocii vor beneficia de condiţii mai favorabile la contractarea creditelor, la fel ca şi solicitanţii creditelor de consum”, susţin reprezentanţii BNM.

Jumătate de milion de lei fără gaj

Astfel, BNM a majorat suma care poate fi împumutată de întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) fără a garanta cu ajutorul gajului rambursarea finanţării. „Agenţii economici ce dispun de venituri suficiente, dar nu şi de gaj sau altă garanţie, vor putea obţine credite fără gaj în sume de până la 500 mii lei faţă de 100 mii lei, cum a fost anterior. Hotărârea BNM reflectă o măsură importantă de supraveghere bancară prudenţială a procesului de microfinanţare desfăşurat de băncile comerciale, indispensabil dezvoltării economice”, susţin reprezentanţii instituţiei.

Agenţii economici, reticenţi faţă de decizia BNM

Totuşi, decizia BNM nu a încântat experţii şi agenţii economici. Nicolae Ţăruş este întreprinzător de mai bine de zece ani. El deţine o frizerie şi un atelier de mobilă la Ungeni. Agentul economic susţine că face parte din categoria întreprinzătorilor mici şi mijlocii, însă nu a avut o reacţie pozitivă la decizia BNM de a majora de cinci ori suma creditului care poate fi accesat fără gaj. 

„Să iai credit înseamnă să rămâi fără afacere”

„Această decizie este o bătaie de joc în condiţiile în care dobânzile au crescut. Noi nu avem aer pentru a respira, iar acum să iai credit înseamnă să îţi pierzi afacerea din cauza dobânzilor exagerat de mari. Eu numai la o întreprindere am datorii de 44 de mii de lei, însă este o sinucidere să îţi bagi nasul în credite. Eu am trei copii, nu vreau să risc şi să ajungă fără nimic. Nu mai zic de faptul că nimeni nu vine să îţi întindă o mână de ajutor chiar dacă activezi exemplar şi plăteşti impozite, taxe foarte şi foarte mari pentru mediul şi condiţiile în care muncim. Accesul la finanţare rămâne pentru noi o corvoadă chiar dacă e  vorba de granturi, iar acum am ajuns la capătul puterilor. Niciodată nu ne-a fost atât de dificil. Acolo sus s-a furat, iar noi, agenţii economici, trebuie să întoarcem miliardele şterpelite”, a declarat pentru Adevărul Moldova întreprinzătorul de la Ungheni.

Nu putem vorbi despre o dezvoltare a sectorului IMM

„În condiţiile în care dobânzile la resursele financiare au devenit mari din cauza ratei de refinanţare majorată a politicii antiinflaţioniste a BNM, băncile comerciale sunt nevoite să ridice costurile depozitelor. În acelaşi timp, pentru a nu „alunga” clienţii mari, dar şi pentru a nu intoxica propriul portofoliu de credite deja acordat, băncile comerciale majorează mai lent dobânzile pentru categoriile respective de clienţi. Dar, o astfel de strategie scade profitabilitatea băncilor. Astfel, BNM vine „în ajutor” băncilor comerciale.

image

Dacă ne referim la situaţia la nivel de ţară - politica generală a BNM este strict anti-dezvoltare economică. Pentru unele IMM-uri ar putea fi o oarecare sursă suplimentară de finanţare, dar costurile sunt prea mari! Cel mai probabil, vor apela comercianţii mici care au suficientă marjă de profit pentru a face faţă dobânzilor la astfel de credite şi cei cu deficit temporar acut de lichidităţi, mai curând forţaţi de situaţia economică să apeleze la astfel de credite.

Partea bună este că dobânzile vor fi un pic mai mici faţă de cele stabilite de instituţiile nebancare de micro-finanţare, dar cu o procedură mai complexă de acordare. Dar, în aşa condiţii nu poate fi nici pomeneală de o dezvoltare a sectorului IMM, care se face la cu totul altă scară în ţările vestice. Băncile, probabil, vor avea cel mai mult de câştigat”, consideră Sergiu Gaibu, expert economic IDIS „Viitorul”.

Menţionăm că, recent, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Ministerul Economiei, cu suportul financiar al Norvegiei şi Orange, a lansat cometiţia de granturi pentru IMM-uri. Astfel, agenţii economici vor putea obţine bani nerambursabili în sumă de 60% din valoarea investiţiei, dar nu mai mult de 8.000 de dolari. 

Banca Naţională a Moldovei a majorat rata de bază a dobânzilor, de la 3,5% cât era în decembrie 2014 la 15,5% în iunie curent. În Republica Moldova activează 52,3 mii de întreprinderi mici şi mijlocii, reprezentând 97,4% din numărul total de întreprinderi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite