De la 1 ianuarie 2011, preţul gazelor va creşte cu circa 10-15%

Preţul gazelor naturale importate în Republica Moldova va creşte de la 1 ianuarie 2011, până la 290-310 dolari pe mia de metri cubi, a declarat Alexandru Gusev, preşedintele companiei moldo-ruse „Moldovagaz".

Ştiri pe aceeaşi temă

Comparativ cu preţul actual de circa 264 dolari pe mia de metri cubi, creşterea va fi de 10-15 la sută.
Potrivit lui Alexandru Gusev, majorarea preţului gazelor importate de la gigantul rus al gazelor Gazprom, se datorează faptului că Republica Moldova, va plăti un preţ mediu european, fără vreun coeficient de reducere, cum a fost până în prezent. Totodată un factor îl constituie cotaţia petrolului şi derivatelor sale, în baza cărora se calculează şi preţul gazelor.
Victor Parlicov, director general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, spune că gazele se vor scumpi cu cel puţin 11 la sută la începutul anului viitor, ceea ce în final va duce şi la majorarea tarifelor interne la gaze, energie electrică şi energie termică. Directorul ANRE a evitat să spună în ce proprţie vor fi majorate şi tarifele interne la resursele energetice.
Republica Moldova importă circa 99% din gazele naturale din Federaţia Rusă. Ân anul 2010, preţul de imjporta a gazelor a crescut de la 232 dolari pe mia de metri cubi în primul trimestru la 264 dolari ân ultimul trimestru.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările