Cum îţi poţi asigura venituri suplimentare din agroturism, în Moldova

Cum îţi poţi asigura venituri suplimentare din agroturism, în Moldova

Moldovenii care au case la ţară îşi pot dezvolta gospodăriile sub formă de pensiuni agroturistice Foto: Adevărul

Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural din Moldova (ANTREC)  consideră că Moldova ar fi vizitată de mai mulţi turişti străini, dacă ar fi alocate înlesniri la deschiderea şi promovarea caselor rurale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele ANTREC, Svetlana Lazăr, a menţionat că în Moldova casele rurale ar fi o soluţie pentru oamenii de la sat care, pe lângă salariu, ar putea obţine un venit suplimentar şi, în concluzie, ar putea să opteze să-şi dezvolte gospodăria în loc să plece la muncă peste hotare, relevă IPN.

Svetlana Lazăr a specificat că pentru obţinerea titlului de casă rurală gospodarii vor trebui să respecte norme sanitare stricte, să obţină instruirea necesară deservirii turiştilor. Totodată, vor trebui să deţină certificate de sănătate pentru persoanele implicate în deservirea turiştilor şi certificate de sănătate ale animalelor din curte de la care vor fi preluate produsele pentru preparare.

„Până în prezent nu putem depăşi această barieră de atitudine egală faţă de omul de la ţară, care primeşte oaspeţii în propria casă, şi cei care construiesc un hotel sau o pensiune turistică şi care investesc, dar şi câştigă mult. Am propus să introducem noţiunea de casă rurală, în care gospodarii deservesc turiştii ca şi oaspeţi în propria casă şi nu trebuie să facă raportări. Totodată, am propus să fie simplificată procedura de înregistrare a banilor pe care îi obţin”, a specificat Svetlana Lazăr.

Reprezentanţii asociaţiei au avut mai multe discuţii cu primarii de la sate şi  în 99%  din cazuri edili au spus că nu ar lua bani pentru această autorizaţie, astfel ca satele să se dezvolte şi oamenii să rămână acasă. „O astfel de afacere ar putea suplini veniturile ţăranilor. Totodată, casele rurale ar oferi preţuri mai mici de cazare şi le vom arăta cât de rentabil este să aibă venit de pe urma unui număr cât mai mare de turişti”, a subliniat Svetlana Lazăr.

Ea a mai spus că numărul pensiunilor turistice din Moldova este încă mic, fapt ce determină preţuri mai mari decât la pensiunile turistice din Ucraina şi România. Pensiunile turistice din Moldova sunt solicitate preponderent pe perioada sărbătorilor de iarnă, însă în timpul anului agenţii economici suportă mai mult pierderi decât venituri. Sunt pensiuni care se închid pe parcursul anului şi se deschid doar la sărbători.

Preşedintele ANTREC a adăugat că sunt mulţi antreprenori care doresc să pornească o afacere în domeniul turismului rural, însă există multe piedici, precum procedura anevoioasă la deschiderea pensiunii turistice şi raportarea financiară. Este nevoie ca antreprenorii să se organizeze într-o structură juridică de tipul unui SRL pentru ca să prezinte evidenţa contabilă. Pentru a evita procedurile birocratice, ANTREC a venit cu propunerea de simplificare a procedurii de obţinere a licenţei de activitate pentru pensiunile turistice. În prezent un agent economic care vrea să deschidă o pensiune turistică în mediul rural trebuie să prezinte acelaşi set de documente ca în cazul deschiderii unui hotel în oraş.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările