Cum îngraşă leul slab economia Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul anului, moneda naţională s-a depreciat cu circa 7% faţă de dolar şi cu peste 5% faţă de euro. Experţii susţin că această evoluţie are efecte pozitive asupra economiei şi a bugetului, dar aceste beneficii sunt de scurtă durată

De aproape o lună, cotaţia oficială a dolarului pe piaţa moldovenească se menţine mai sus de 13,80 lei, iar cea a monedei europene oscilează în jurul nivelului de 18,90 de lei. La casele de schimb valutar atât dolarul, cât şi euro sunt aproape de a bate noi recorduri. Moneda europeană era vândută ieri cu 19,03-19,05 lei şi cumpărată cu 18,90-18,95 lei. Dolarul a egalat recordul de la începutul anului, ajungând la valoarea de 14,04 lei la la vânzare şi de 13,95 lei - la cumpărare.

OFERTA DE DOLARI A SCĂZUT CU 45%

Totuşi, dolarul este încă departe de cotaţia-record din anul 2003, când a ajuns să coste 14,80 lei. Potrivit unui raport al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), unul dintre factorii care stimulează deprecierea leului este faptul că cererea de valută străină din partea agenţilor economici este mai mare decât oferta de valută din partea cetăţenilor. Datele BNM relevă că, în luna mai, moldovenii au vândut cu 17,8% mai puţină valută străină, în timp ce agenţii economici au cumpărat cu 16,2% mai multă valută comparativ cu situaţia de un an în urmă. În consecinţă, gradul de acoperire a cererii persoanelor juridice prin oferta netă de valută străină a persoanelor fizice a fost de 92,7%, în scădere cu circa două puncte procentuale faţă de aceeaşi lună a anului 2013, dar în creştere cu 10% faţă de luna aprilie.
„În aceste condiţii, cursul de schimb al monedei naţionale în raport cu dolarul, înregistrat la finele lunii mai, a fost mai mic cu 2,6% comparativ cu finele lunii aprilie 2014“, concluzionează experţii Băncii Naţionale.

Conform BNM, oferta de dolari a scăzut în luna mai cu 44,8%, iar de euro cu 30,3%. În acelaşi timp, au crescut semnificativ vânzările rublei ruseşti (cu 37,5%), cota căreia a ajuns la circa 41% din oferta de valută străină de la persoanele fizice. Totodată, în ultimele şase luni oferta de valută de pe piaţă a fost în permanenţă mai mică decât cererea.

IMBOLD PENTRU PRODUCŢIA INTERNĂ ŞI EXPORTURI

Economistul Sveatoslav Mihalache susţine că deprecierea leului este unul dintre factorii principali care stimulează creşterea economiei şi acumularea mai multor mijloace în bugetul statului. Asta pentru că mărfurile de import, din taxarea cărora provine o mare parte din veniturile ţării, se scumpesc, iar cele autohtone devin mai competitive şi, respectiv, este stimulată producţia internă şi exporturile.

În acelaşi timp, expertul afirmă că există semne ale unei potenţiale aprecieri a leului pe perioada estivală. „Până în luna august, ne putem aştepta la o apreciere a monedei naţionale până la nivelul de 13,70 de lei pentru un dolar. O întărire mai semnificativă ar fi periculoasă pentru economia ţării, ar lovi în veniturile bugetare şi ar pune o presiune mare pe capacitatea de deservire a datoriei interne“, a explicat Sveatoslav Mihalache, menţionând că autorităţile ar trebui să ia în calcul acest scenariu.

Deprecierea leului din a doua jumătate a anului 2013 şi primele luni ale acestui an a provocat critici dure la adresa guvernatorului BNM, iar mai mulţi deputaţi au cerut demisia lui Dorin Drăguţanu. „Doar de la începutul acestui an, rubla rusească a pierdut 9%, iar hrivna ucraineană - circa o treime. În condiţiile în care la doi dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai ţării noastre valuta s-a depreciat, indiferent ce am fi făcut noi, leul moldovenesc ar fi fost afectat“, a explicat, în luna aprilie, guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, în cadrul audierilor din Comisia parlamentară economie, buget şi finanţe. Totodată, şeful BNM prognoza atunci că, fără intervenţiile băncii centrale, leul s-ar putea aprecia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite