Cum a evoluat sistemul bancar al Republicii Moldova în anul 2012

Cum a evoluat sistemul bancar al Republicii Moldova în anul 2012

Rezultate contradictorii în primul an de activitate a băncilor moldoveneşti în conformitate cu standardele internaţionale. Astfel activele s-au majorat cu 18,3% urcând la peste 58 de miliarde de lei, în acelaşi timp a crescut şi cota creditelor neperformante a crescut până la 14,5%, arată un raport al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM)

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unui raport al Băncii Naţionale capitalul de gradul I al băncilor moldoveneşti s-a diminuat pe parcursul anului 2012 cu 6,4%, constituind la finele anului 6,9 miliarde de lei. Diminuarea capitalului a fost determinată de majorarea mărimii calculate, dar nerezervate a reducerilor pentru pierderi la active şi angajamente condiţionale cu 977, milioane de lei. Indicatorul în cauza reflectă capacitatea băncilor de a acoperi pierderile în situaţii neprevăzute, fără prejudicierea siguranţei financiare.

Două bănci nu au capitalul minim stabilit de legislaţie

Potrivit BNM, la 31 decembrie 2012, toate băncile s-au conformat majorării capitalului minim stabilit la 200 milioane de lei, cu excepţia a două dintre acestea ce urmează a-şi consolida capitalul.

Cota investiţiilor străine în capitalul băncilor s-a redus cu 2,3 puncte procentuale, la 71,7%, ca urmare a majorării capitalului social din contul investiţiilor acţionarilor autohtoni.

Media suficientei capitalului ponderat la risc pe sistem se menţine în continuare la un nivel înalt - 24,4% (normativ: 16%), indicând un potenţial de creditare fără riscuri de capital. Micşorarea cu 5,4 p.p. faţă de începutul anului 2012 se datorează majorării portofoliului de credite cu 14,3%.

Activele pe sistemul bancar păstrează tendinţa de majorare, consemnând extinderea în continuare a activităţii băncilor. Conform SIRF, acest indicator a înregistrat 58,3 miliarde de de lei la sfârşitul anului, fiind în creştere cu 18,3%. Ponderea cea mai mare în totalul activelor aparţine creditelor şi relevă activitatea de bază a băncilor.

Cota creditelor neperformante a urcat la 14,5%

Pe parcursul anului 2012, ponderea creditelor neperformante în totalul creditelor s-a majorat cu 1.6 p.p., ajungând la 14,5%.

Banca Naţională constată că reducerea cererii interne pe fundalul evoluţiilor economice externe şi, ca urmare, restrângerea activităţii agenţilor economici autohtoni s-au răsfrânt, într-o măsură, asupra unui şir de indicatori financiari ai situaţiei sistemului bancar. Astfel volumul total al creditelor noi acordate pe parcursul anului 2012 s-a diminuat cu 2.914,0 milioane de lei sau cu 9,8%, până la nivelul de 26,7 miliarde de lei, comparativ cu anul 2011. Volumul total al depozitelor noi atrase la termen în 2012 a scăzut cu 1.522,9 milioane de lei sau cu 3,8% faţă de anul 2011.

Profit mai mic decât în anul 2011

Pe parcursul anului trecut a scăzut semnificativ cu circa 29% şi profitul celor 14 instituţii bancare, însumând 572,6 milioane de lei cu circa 300 de milioane de lei sau mai puţin ca în 2011.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: