Cu cât vor creşte pensiile în Republica Moldova după indexare

Cu cât vor creşte pensiile în Republica Moldova după indexare

După indexarea cu 5,3% din 1 aprilie, mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă se va majora cu 91,85 lei, pentru 526 de mii de beneficiari, iar pensiile de dizabilitate se vor majora cu 72,07 lei, pentru 125 de mii de beneficiari, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pensiile de urmaş se vor majora cu 47,25 lei, pentru 12 mii de beneficiari. Pensia medie a participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl se va acorda pentru 1 749 de beneficiari, iar majorarea medie va constitui 173,79 de lei. Procentul de indexare a fost calculat reieşind din media creşterii anuale a indicelor preţurilor de consum pentru ultimii trei ani.

De la 1 aprilie 2019, cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă va constitui 1079,33 lei.

Prevederile se regăsesc într-un proiect de hotărâre aprobat vineri, 15 martie, de cabinetul de miniştri. Întrebată de jurnalişti de ce a fost nevoie de acest proiect, în condiţiile în care Guvernul şi-a asumat săptămâna trecută răspunderea pentru indexarea pensiilor, ministra sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, Silvia Radu, a declarat că asumarea de răspundere a fost pentru a avea disponibilităţi financiare la Bugetul de stat, necesare pentru acoperirea acestor cheltuieli. Iar acum a fost aprobată o hotărâre de Guvern care, corespunzător, majorează aceste pensii.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările