CSM a avizat negativ proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare

CSM a avizat negativ proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Hotărârea a fost aprobată în şedinţa de marţi, 6 noiembrie, cu votul a 11 membri, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Nina Cernat, membru CSM, a declarat că acest proiect a stârnit discuţii aprinse în rândul judecătorilor şi a societăţii civile. Iniţial se discuta că acest proiect vizează doar funcţionarii publici, nu şi judecătorii sau procurorii, însă în proiectul înaintat ultimele două categorii se regăsesc. Nina Cernat a mai spus că s-a ajuns la concluzia că judecătorii optează pentru menţinerea legii speciale cu privire la salarizarea judecătorilor şi a procurorilor. Magistraţii vor veni cu propuneri privind introducerea unor modificări în acest proiect, întrucât există mai multe obiecţii vizavi de vechimea în muncă, treptele de salarizare etc.
 
Ca urmare a deliberărilor, cu votul a 11 membri a Consiliului Superior al Magistraturii, s-a hotărât că proiectul de lege se avizează negativ. Hotărârea CSM poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiţie în termen de 15 zile.
 
Autorităţile estimează că noua lege cu privire la salarizare va intra în vigoare la 1 decembrie anul curent. Conform schemei noi, salariul se calculează stabilindu-se valoarea minimă de referinţă, la care se aplică coeficientul de multiplicare atribuit la fiecare dintre cele 130 de clase pe care le prevede grila de salarizare. Odată cu adoptarea noului sistem unitar de salarizare în sectorul bugetar, valoarea minimă de referinţă se propune a fi stabilită la nivel de 1500 de lei. Valoarea de referinţă pentru calcularea salariilor judecătorilor şi a procurorilor, începând cu 1 decembrie, se propune a fi egală cu 2200 de lei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările