Creştere suspectă a datoriei Republicii Moldova pentru resurse energetice

Creştere suspectă a datoriei Republicii Moldova pentru resurse energetice

Cea mai mare parte a datoriei pentru resurse energetice este faţă de Gazprom FOTO Reuters

În primul trimestru al acestui an datoria externă pentru resurse energetice a crescut cu circa 107 milioane de dolari şi a ajuns la nivelul-record de 645 de milioane de dolari, arată date ale Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), datoria externă totală a ţării noastre s-a majorat în primele trei luni ale acestui an cu 141 de milioane de dolari şi a ajuns la 31 martie 2014 la 6,75 miliarde de dolari (circa 94 de miliarde de lei la actualul curs de schimb) şi la un nivel-record de peste 90% din PIB.

În trimestrul al anului 2014, valoarea angajamentelor externe a urcat cu 2,5% în dolari, iar dacă calculăm în lei creşterea este de 13%.

Datele BNM denotă că în această perioadă datoria externă publică şi public garantată a crescut nesemnificativ

În schimb a avansat datoria sectorului privat.

Astfel datoria sectorului bancar s-a majorat cu circa 66 de milioane de dolari, până la 912 de milioane de dolari. Majoritatea acestor datorii sunt împrumuturi de scurtă durată contractate de o bancă.

O majorare suspectă, cu peste 107 milioane de dolari, s-a atestat la datoria pentru resurse energetice care a urcat la 645 de milioane de dolari. Saltul cu circa 20% a datoriei pentru resurse energetice poate fi pus pe seama neplăţilor pentru gaze faţă de Gazprom, ceea ce creează riscuri majore pentru ţara noastră.

Datele BNM arată că circa 75% din obligaţiile externe ale Republicii Moldova sunt datorii private.

Datoria externă publică şi garantată public constituie circa 26% din total şi nu depăşeşte plafonul de 40% din Produsul Intern Brut  (PIB), stabilit de Banca Mondială în baza scorului CPIA (Country Policy and Institutional Assessment).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările