Cota TVA pentru industria HoReCa din Republica Moldova ar putea fi redusă de la 15% la 12%

Cota TVA pentru industria HoReCa din Republica Moldova ar putea fi redusă de la 15% la 12%

FOTO 123 RF

Cota TVA pentru sectorul HoReCa se propune a fi redusă de la 15% la 12%. Această prevedere a fost introdusă în proiectul politicii bugetar-fiscale, ca urmare a consultărilor publice şi procesului de avizare a măsurilor de politică fiscală şi vamală pentru anul 2021, transmite IPN.

Ministerul Finanţelor anunţă că a finalizat procesul de consultare publică şi avizare a documentului. Urmare a propunerilor parvenite, proiectul a fost completat cu mai multe prevederi. Este vorba despre: permiterea la deducere companiilor de asigurări, a provizioanelor formate pentru acoperirea creanţelor specifice domeniului asigurărilor; extinderea dreptului la deducere a cheltuielilor achitate de contribuabili sub formă de taxe de aderare şi cotizaţii pentru toate asociaţiile de reprezentare a activităţii de întreprinzător, în mărime de 0,15% din fondul de retribuire a muncii; neimpozitarea cu impozitul pe venit la cota de 4% (IVAO) a veniturilor din granturi neimpozabile

Printre prevederi se mai numără permiterea la deducere a primelor de asigurări medicale din venitul persoanelor fizice nerezidente obţinut din activitatea conform contractului de muncă etc.; revizuirea condiţiilor de înregistrare a contractelor privind darea în locaţiune a proprietăţii imobiliare de la persoane fizice la persoane fizice, precum şi termenul de achitare a obligaţiei (actualmente se achită în avans, se propune până la data de 25 a lunii).

Încă o propunere acceptată ţine de diminuarea contribuţiei, de la 2,5% la 1,5%,  din venitul din vânzări aferente serviciilor de telefonie mobilă  începând cu anul 2022.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările