ANRCETI: Concurenţa pe piaţa de telefonie mobilă se va intensifica, iar tarifele vor scădea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noile licenţe de utilizare a spectrului de frecvenţe radio vor duce la introducerea de noi tehnologii, o acoperire mai bună şi viteze mai mari de transfer a datelor, iar concurenţa se va intensifica pe piaţa serviciilor de telefonie mobilă ca urmare a reducerii costurilor, prognozează Grigore Varaniţa, directorul ANRCETI.

Punerea în aplicare, începând cu 6 noiembrie 2014, a noilor licenţe de utilizare a frecvenţelor radio din benzile 800, 900 şi 1800 MHz va marca începutul unei noi etape de dezvoltare a sectorului naţional de radiocomunicaţii şi de promovare a serviciilor inovative de acces mobil la Internet în bandă largă, a anunţat Grigore Varaniţa, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

"În urma acestei decizii sectorul de radiocomunicaţii a fost asigurat cu resurse necesare pentru dezvoltarea reţelelor mobile în bandă largă şi asigurarea continuităţii furnizării serviciilor voce mobile GSM (2G), conform cerinţelor pieţei. Un alt scop care se urmăreşte este crearea condiţiilor favorabile pentru o concurenţă loială pe această piaţă şi maximizarea beneficiilor consumatorilor de servicii", a precizat şeful ANRCETI.

Potrivit lui Varaniţa eliberarea licenţelor a fost determinată de necesitatea valorificării depline a frecvenţelor pentru reţele mobile din spectrul de sub un GHz, de creşterea esenţială a numărului de smartfoane, tablete, dispozitive M2M conectate la reţele mobile şi de faptul că în următorii cinci ani se va înregistra o creştere de circa 10 ori a traficului de date transmise prin reţele mobile.

Totodată diretorul ANRCETI a menţionat că noile licenţe vor permite reducerea costurilor pentru construirea reţelelor şi a tarifelor pentru serviciile prestate, vor asigura extinderea reţelelor 4G, dezvoltarea infrastructurii de radiocomunicaţii în vederea reducerii decalajului digital între localităţile urbane şi rurale, implementarea serviciilor inovative de comunicaţii mobile în bandă largă şi creşterea ratelor de penetrare a acestor servicii la nivel naţional.

Un alt avantaj al noilor licenţe constă în faptul că cei trei furnizori au obţinut un volum de spectru cu mult mai mare decît cel pe care îl deţin în prezent. Aceasta le va permite să satisfacă cererea crescîndă de servicii mobile în bandă largă din partea unui număr tot mai mare de utilizatori de date şi de alte servicii noi, a estimat Grigore Varaniţa.

Consumatorii vor beneficia de o acoperire mai bună a teritoriului cu reţele mobile de bandă largă, de un nivel mai înalt al calităţii serviciilor, iar societatea - de o incluziune socială mai mare, de reducerea decalajului digital existent între localităţile urbane şi rurale şi de o gamă largă de servicii de acces mobil la Internet în bandă largă, a prognozat şeful ANRCETI.

În total, cei trei furnizorii au achitat la bugetul de stat, pentru licenţele primite, echivalentul în lei moldoveneşti a 62,5 milioane de euro (peste un miliard de lei).

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite