Compania unui milionar moldovean a sechestrat patru şoferi din România

Compania unui milionar moldovean a sechestrat patru şoferi din România

Fabrica de ulei din Tighina a fost cumpărată în anul 2012 de Iuri Drukker FOTO nr2.ru

Patru şoferi stau sechestraţi la Tighina (Bender) de zece zile în curtea unei fabricii de ulei din localitate, împreună cu şapte cisterne pentru ulei, şi nu se pot întoarce în ţară din cauza unor diferende între firma respectivă şi alţi parteneri din România. Ministerul de Externe de la Bucureşti a intervenit abia vineri

Ştiri pe aceeaşi temă

Cei patru cetăţeni români au fost trimişi cu maşinile la fabrica respectivă încă la 5 martie, pentru a lua ulei şi şrot, în contul unei datorii de câteva sute mii de dolari. În urma unei intervenţii a poliţiei din Bender, desfăşurată joi dimineaţă, cei patru şoferi români au primit permisunea de a părăsi fabrica, însă fără maşini.

Probleme şi datorii

În acelaşi timp se constată că cei care i-au trimis pe şoferi la fabrica din Bender nu şi-au făcut probleme în legătură cu firma şi nu au verificat care este situaţia ei.

„Noi am lucrat cu un grup de firme din Republica Moldova începând cu 2012 şi aveam la ei, ca garanţie, peste 200.000 de dolari. Am încheiat relaţiile comerciale cu respectivele firme şi ne-am vrut garanţia înapoi. Ne-au spus că nu au bani şi că ar trebui să trimitem cisterne pentru ulei şi maşini pentru şrot, astfel încât să ne recuperăm garanţia. Ne-au dat şi un document în acest sens. Am trimis maşinile şi oamenii, dar când au ajuns acolo li s-a spus că nu îi încarcă pentru că una din firmele de la care noi aveam de recuperat garanţia are datorii către fabrică. Ne-au oprit oamenii şi maşinile acolo şi ne-au contactat să le plătim 80.000 de dolari. Apoi ne-au cerut 180.000 de dolari, iar joi ne-au cerut 240.000 de dolari. M-a sunat cineva din fabrică şi mi-a spus că am fost atrasă într-o cursă şi că trebuie să plătim dacă vrem să ne recuperăm maşinile”, a explicat pentru ziarul Viaţa Liberă, Maria Poclid, directorul de import al firmei Galatex Oil Import, la care lucrează cei patru bărbaţi.

Firma le-a trimis mâncare şi bani

Reprezentanţii firmei susţin că au ţinut legătura în permanenţă cu cei patru români şi au încercat să-i ajute prin orice mijloace. Ba mai mult, consilierul juridic al firmei a fost până la fabrica din Bender pentru a le duce mâncare şi bani şoferilor. „Am închiriat un taxi din Republica Moldova, cu un şofer rus, şi le-am dus oamenilor noştri mâncare şi bani. Nu am reuşit să intru în fabrică, dar la insistenţele taximetristului, doi dintre şoferi au ieşit şi le-am dat banii, iar geanta cu mâncare le-am aruncat-o peste gard. Erau însoţiţi de un paznic, care avea pistolul la brâu. Din ce am vorbit eu cu oamenii, ei nu au fost ameninţaţi cu arma până acum. Dorm în maşini şi nu mai au nici mâncare şi nici bani. Sunt foarte speriaţi, mai ales că li s-a spus să aibă grijă ce fac, pentru că au pază militarizată”, a spus Ioan Olaru, consilierul juridic al firmei gălăţene.

În tot acest timp, şoferii au trimis mesaje disperate către angajatori pentru a fi scoşi de acolo.

Firma Galatex Oil Import a depus plângere şi la Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti, dar şi la Consulatul Român din Chişinău. În urma acestor sesizări, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că persoanele respective sunt "victime colaterale ale unui litigiu de natură comercială". "Fabrica din Tighina se află în relaţii comerciale, în calitate de furnizor, cu agenţi economici din România şi din Republica Moldova, existând indicii că ar fi recurs la această măsură extremă pentru a exercita presiuni asupra partenerilor comerciali în vederea recuperării unui datorii substanţiale", se arată în nota.
Ministerul de Externe mai susţine că, în cursul zilei de vineri, o echipă consulară s-a deplasat la faţa locului pentru aprovizionare cu bunuri de primă necesitate şi pentru clarificarea situaţiei.

Proprietar, un milionar moldo-american

De notat că Fabrica de Ulei din Tighina este proprietate a milionarului moldovean Iuri Drukker, care are şi cetăţenie SUA. Acesta a deţinut anterior întreprinderea Floarea Soarelui din Bălţi, pe care a vândut-o grupului TransOil. Administraţia şi proprietarii fabricii din Tighina nu au comentat cazul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările