Compania unui fost ministru din Republica Moldova cere insolvenţa benzinăriilor Socar din România

Compania unui fost ministru din Republica Moldova cere insolvenţa benzinăriilor Socar din România

Benzinărie Socar

Unicom Holding, grup de firme deţinut de Constantin Iavorski, om de afaceri şi fost ministru al resurselor al Republicii Moldova în anii 1990-1992 şi vechi furnizor de combustibil al României, cere în instanţă intrarea în insolvenţă a Socar Petroleum, sucursala din România a grupului azer Socar.

Ştiri pe aceeaşi temă

Unicom Holding, un grup de firme specializate în tradingul şi transportul cu produse petroliere, cere în instanţă insolvenţa Socar Petroleum SA, firmă ce face parte din grupul azer Socar, anunţă economica.net.

Cererea a fost înregistrată la Tribunalul Bucureşti pe data de 19 iunie, părţile fiind Unicom, în calitate de creditor, şi Socar Petroleum în calitate de debitor. Instanţa nu a stabilit încă data primei înfăţişări.

Socar Petroleum SA, sucursala din România a companiei naţionale de petrol şi gaze a statului Azerbaidjan, deţine în România o reţea de 28 de benzinăriie, fiind unul dintre cei mai dinamici jucători pe piaţa distribuţiei de carburanţi din România. Compania a intrat în România în 2011. Potrivit propriilor anunţuri, până în prezent compania a creat  peste 360 de locuri de muncă şi a derulat investiţii de peste 50 milioane de euro în România. Socar Petroleum SA a avut în 2013 o cifră de afaceri de aproape 583 de milioane de lei şi o pierdere de 11 milioane de lei.

Unicom Holding este un grup de firme patronat de milionarul Constantin Iavorski, fost ministru al resurselor în Republica Moldova şi, odinioară, unul dintre cei mai mari frunizori de păcură şi cărbune pentru termocentralele României, mai ales în perioada 2000-2004.

Afaceri cu transport, butoaie şi peleţi

Cu o avere de 55 de milioane de euro, Constantin Iavorski (care în anii 1990-1991 a fost ministru în Guvernul condus de Mircea Druc) şi soţia sa Larisa ocupă locul 73 în topul Forbes Top 500 miliardari români, cu 12 poziţii mai sus decât în clasamentul din 2012. Potrivit „Forbes“, Familia Iavorski deţine pachetul majoritar al Unicom Holding, care, deşi a avut în 2012 o cifră de afaceri de 192 de milioane de euro, a generat pierderi ca şi în anii trecuţi. O altă companie, Unicon Tranzit, a avut venituri de 45 de milioane de euro şi un profit de peste un milion de euro. Familia Iavorski mai deţine în România o fabrică de butoaie şi peleţi, pe care îi exportă şi în Republica Moldova.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: