Compania Tristanoil controlată de miliardarul Anatol Stati este oficial în faliment

Compania Tristanoil controlată de miliardarul Anatol Stati este oficial în faliment

Anatol Stati acuză Kazahstanul de naţionalism al resurselor

Compania Tristan Oil Ltd, proprietate a omului de afaceri Anatol Stati se află de la 31 ianuarie 2012 în default tehnic, potrivit agenţiei Cbonds. Motivul este imposibilitatea de a achita ratele la bondurile în valoare de cdirca 400 milioane de dolari emise în anul 2006.

Ştiri pe aceeaşi temă

Artur Lungu, vicepreşedinte al companiei Ascom a declarat că intrarea în default se datorează imposibilităţii de a efectua plăţi ca urmare a exproprierii ilegale a activelor energetice din Kazahstan, administrate de Tristanoil.
Potrivit lui Lungu, investitorii sunt la curent cu situaţia şi aşteaptă decizia Curţii de Arbitraj de la Stockholm.

Tristanoil Ltd, subsidiara grupului Ascom SA, a depus la 8 septembrie 2010 la Curtea de Arbitraj de la Stockholm cererea de chemare în judecată a guvernului din Kazahstan pentru exproprierea ilegală a proprietăţilor, ce vine în contradicţie directă cu Tratatul internaţional privind Carta Energiei.

Anatol Stati cere despăgubiri de un miliard de dolari

În cerere se spune că din 2008 compania a fost supusă unei campanii de hărţuire din partea statului kazah, care a culminat cu anularea bruscă a contractelor de exploatare a unor zăcăminte de hidrocarburi deţinute de companiile locale ale „Ascom", „Kazpolmunnay" LLC şi „Tolkynneftegaz" LLC, precum şi confiscarea ilegală a activelor sale din Kazahstan, în iulie 2010. Aceste active se află în prezent în gestiunea companiei de stat „KazMunaiGaz", care de asemenea deţine controlul asupra companiei româneşti „Rompetrol".

Prejudiciile au fost estimate la un miliard de dolari. Anatol Stati, fondator şi proprietar al „Ascom" este considerat unul dintre cei mai bogaţi oameni din Republica Moldova.

Conform unor declaraţii făcute în presă în spatele acţiunilor contra companiilor lui Anatol Stati ar fi stat şi anumite forţe politice şi grupări economice din Moldova.
Potrivit rapoartelor Tristanoil, acţionar al Kazpolmunay LLP este compania Ascom din Moldova, iar al Tolkynneftegaz LLP - Terra Raf Trans Traiding Ltd din Gibraltar. Ambele companii sunt controlate de Anatol Stati şi familia sa.

Miliardarul Anatol Stati riscă să piardă sediul companiei Ascom

Compania milionarului moldovean Anatol Stati acuză Kazahstanul de „naţionalism al resurselorDacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările