Compania Glorinal ar putea sista lucrările la complexul monastic Curchi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia Curţii Constituţionale de a declara neconstituţional amendamantul la codul fiscal, votat de Parlament la finele anului trecut, prin care compania de construcţii Glorinal a fost scutită de impozite în valoare de 25 de milioane de lei, impune administraţia firmei să examineze varianta stopării lucrările de renovare a mănăstirii, susţine directorul Natalia Chirică

"Nu a fost ideea noastră ca statul să ne scutească de taxe. A fost o soluţie propusă de autorităţi, pentru ca să putem continua lucrările de restaurare la complexul monastic", a declarat Natalia Chirică. directorul comercial al firmei Glorinal.

Managerul susţine că datoria de 25 de milioane de lei este a mănăstirii, care însă nu are bani pentru a o plăti.

"Avem contract cu mănăstirea. De la autorităţi avem însă doar promisuni verbale că vom fi susţinuţi pentru a restaura acest monument. Anularea scutirilor ar putea să ne impună să sistăm lucrările. Ar fi o decizie nu prea reuşită, pentru că astfel costurile vor creşte. În plus dacă retragem lucrătorii multe dintre obiectivele, la care lucrările nu au fost finalizate, ar putea să degradeze", a precizat Natalia Chirică. 

Reconstrucţia complexului monastic Curchi a început în 2006, pe timpul guvernării comuniste şi a fost patronată de Marian Lupu, preşedintele Parlamentului de atunci. Compania Glorinal ar fi efectuat lucrări în valoare de peste 90 de milioane de lei, dar a fost plătită cu aproximativ 70 de milioane de lei. La finele anului  2013, datoria locaşului sfânt faţă de Glorinal era de circa 25 de milioane de lei. Ultima etapă prevedea restaurarea blocului pentru seminarul teologic, moara, trapeza, alte două blocuri de chilii şi hotelul pentru oaspeţi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite