Comisia Europeană propune deschiderea completă a pieţei UE pentru vinurile moldoveneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vinurile produse în Republica Moldova pot fi vândute şi în Uniunea Europeană Foto: Adevărul
Vinurile produse în Republica Moldova pot fi vândute şi în Uniunea Europeană Foto: Adevărul

Comisia Europeană a propus Consiliului şi Parlamentului European eliminarea restricţiilor tarifare şi cantitative pentru vinurile moldoveneşti, ca o măsură pentru a compensa  dificultăţile cu care Republica Moldova se confruntă în exportul vinurilor pe unele dintre pieţele sale tradiţionale. După aprobare, producătorii autohtoni trebuie doar să respecte condiţiile de calitate valabile pentru toate ţările membre ale Uniunii Europene.

Comisia Europeană a propus deschiderea completă a pieţei Uniunii Europene pentru importurile de vinuri moldoveneşti, înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb Aprofundată şi Cuprinzătoare. Astfel, măsura vine ca un răspuns la decizia recentă a Rusiei de interzicere a importurilor de vinuri produse în Republica Moldova. 

Potrivit unui comunicat emis de Guvern, în această dimineaţă premierul Iurie Leancă a fost informat telefonic de Dacian Cioloş că, la iniţiativa sa, Comisia Europeană a cerut astăzi tuturor statelor membre UE ridicarea cotelor la importul de vinuri moldoveneşti pe piaţa comunitară, înainte ca procedurile Acordului de Liber Schimb să fie aplicate.  

„Avizarea acestui Acord de Liber Schimb şi ratificarea lui ar putea să dureze un an sau doi şi ca să nu mai pierdem timpul şi să permitem într-un timp cât mai scurt vinului moldovenesc să aibă acces neîngrădit pe piaţa europeană fără limită de cantitate, fără cotă, Comisia Europeană a luat această decizie. În următoarele săptămâni, nu mai mult de câteva luni, cred, vom primi avizul şi din partea Consiliului şi a Parlamentului European. Am avut deja contacte cu lideri din Parlamentul European ca să rog grăbirea acestui proces de adoptare“, precizează Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş.

„Va trebui să promovăm cât mai insistent vinurile noastre, deoarece altfel comercializarea lor în această lume modernă este imposibilă. Noul Oficiu Naţional al Vinului care a fost deja aprobat va trebui să preia iniţiativa în promovarea vinurilor noastre în aceste pieţe. Vom face astfel încât consumatorul european să ştie cât mai multe despre vinurile noastre“, a spus ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, pentru Publika TV. 

Acesta a mai spus că pentru anul viitor au fost alocaţi 20 de milioane de lei din bugetul de stat pentru Oficiul Naţional al Vinului.

„Piaţa Uniunii Europene este o alternativă durabilă şi un pol de stabilitate viabil pentru sectorul vinicol moldovean. Deschiderea completă a pieţei Uniunii Europene pentru vinurile din Republica Moldova, într-un moment în care agricultorii moldoveni sunt în dificultate, demonstrează că Uniunea Europeană nu este numai un proiect de integrare economică, ci şi un spaţiu al solidarităţii”, a declarat Dacian Cioloş. 

În iunie 2013, Uniunea Europeana şi Republica Moldova au incheiat negocierea Acordului de Asociere, care prevede şi crearea unei zone de liber schimb, încurajând astfel integrarea economică a Republicii Moldova în UE. Pe 10 septembrie Federaţia Rusă a interzis importurile de băuturi alcoolice din Republica Moldova, în contextul apropierii Chişinăului de UE.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite