Comisia Europeană a aprobat plata a 30 milioane de euro pentru R. Moldova

Comisia Europeană a aprobat plata a 30 milioane de euro pentru R. Moldova

Comisia Europeană, în numele UE, a aprobat joi, 10 octombrie, plata unei asistenţe macrofinanciare de 30 milioane de euro către Republica Moldova. Este prima din cele trei plăţi planificate în cadrul Programului de Asistenţă Macrofinanciară (AMF) adoptat în septembrie 2017, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

 Într-un comunicat de presă al Comisei Europene se spune că Programul, în valoare de până la 100 de milioane de euro, are drept obiectiv sprijinirea Republicii Moldova în acoperirea necesităţilor de finanţare externă în procesul implementării unei agende de reforme structurale.

Comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă, Pierre Moscovici, citat în comunicatul de presă, a declarat că această plată este o expresie a sprijinului pentru implementarea reformelor-cheie vizând ameliorarea standardelor democratice şi protejarea statului de drept în Republica Moldova.

Eliberarea primei tranşe a programului a fost suspendată după o evaluare din iunie 2018, care a constatat că nu au fost îndeplinite condiţiile politice prealabile. „În urma schimbării guvernului în iunie 2019, autorităţile s-au angajat într-un proces substanţial de reformă structurală pentru a consolida independenţa sistemului judiciar şi combaterea corupţiei. Comisia şi Serviciul European de Acţiune Externă consideră acum că au fost îndeplinite condiţiile politice prealabile pentru a proceda la plata primei tranşe a programului AMF”, se menţionează în comunicat.

„Astăzi, am reuşit să recâştigăm încrederea partenerilor noştri europeni, să arătăm că suntem capabili să facem reforme şi să readucem ţara pe făgaşul normalităţii, după ani de zile de haos, frică, justiţie controlată şi degradare generală a democraţiei”, a scris pe Facebook premierul Maia Sandu, comentând anunţul Comisiei Europene.

Plata de 30 de milioane de euro va fi compusă din 10 milioane granturi şi 20 de milioane împrumuturi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: