Circa 330 de milioane de dolari ies anual ilegal din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prejudiciile reale ale fluxurilor ilicite de bani sunt greu de estimat
Prejudiciile reale ale fluxurilor ilicite de bani sunt greu de estimat

În anii 2001-2010, fluxurile financiare ilicite din ţara noastră spre alte state au constituit 3,3 miliarde de dolari, arată un raport al Centrului Global Financial Integrity (GFI) din SUA

Think-tank-ul american Global Financial Integrity (GFI) a calculat câţi bani sunt scoşi în afară dintr-o ţară sau alta. Cifrele prezentate în raportul „Illicit Financial Flows From Developing Countries: 2001-2010“ (Fluxurile financiare ilicite din ţările în curs dezvoltate: 2001-2010), elaborat de GFI, arată că e vorba de sume de ordinul sutelor de miliarde de dolari în fiecare an.
Pentru Republica Moldova, valoarea cumulativă a fluxurilor financiare ilicite în această perioadă se ridică la circa 3,3 miliarde de dolari, sumă aproape egală cu stocul investiţiilor străine directe la finele anului 2012. O estimare mai rezervată inclusă în acelaşi studiu arată un volum de 252 de milioane de dolari pe an şi un total de 2,52 de miliarde de dolari timp de un deceniu.

CAPITALUL FUGE ODATĂ CU LIBERALIZAREA ECONOMIEI

Anii 2007 şi 2008 au fost perioada în care fluxurile ilegale de bani au înregistrat niveluri maxime în Republica Moldova, din ţară fiind scoase 446 şi, respectiv, 507 milioane de dolari. Apogeul a coincis cu aşa-zisa liberalizare a economiei Republicii Moldova, iniţiată de guvernarea comunistă. Fluxuri mari au fost înregistrate şi în 2010, când din ţară au ieşit 496 de milioane de dolari.
Estimările privind fluxurile financiare ilicite au fost făcute de experţii de la Global Financial Integrity în baza statisticilor oficiale privind balanţa de plăţi şi a datelor comerciale raportate la FMI de către ţările-membre, precum şi informaţiile privind datoria externă raportate la Banca Mondială.
Drept flux ilicit autorii definesc nu doar banii transferaţi ilegal din ţară, dar şi cei câştigaţi ilicit sau utilizaţi fără să fie înregistraţi undeva şi care conduc la acumularea de active externe de către rezidenţi. Aceste transferuri pot implica însă şi câştiguri prin mijloace legitime, cum ar fi profiturile dintr-o afacere legală, în cazul în care banii au fost transferaţi în străinătate fără să fie supuşi taxării. Ieşirile ilicite sunt generate de lipsa unei guvernări normale, de instabilitate politică şi de corupţie, mai constată autorii studiului.
Fluxurile ilegale de bani pe plan global au urcat uşor în 2010, cele mai mari cinci ţări cu ieşiri ilicite, cumulate în perioada 2001-2010, fiind China (2.688 de miliarde de dolari), Rusia (441 de miliarde), Arabia Saudită (428 de miliarde), Mexic (420 miliarde) şi Malaezia (397 de miliarde de dolari).

Economistul Gheorghe Constandachi constată într-un studiu că economia subterană în Republica Moldova este în creştere în ultimii ani şi depăşeşte cu mult estimările oficiale care arată o cotă de 30% din PIB.

Consecinţele sunt greu de estimat

Lilia Caraşciuc, directorul executiv Transparency International Moldova constată că volumul estimativ al torentelor de capital ilicit care intră şi ies din Republica Moldova în valoare absolută este mic, comparativ cu cel din ţările învecinate şi nu poate afecta serios economiile acestora.

"Totuşi, fiind comparat cu dimensiunile economiei Republicii Moldova, aceste fluxuri sunt foarte mari şi reprezintă un factor de instabilitate considerabil pentru balanta de plăţi, situaţia financiară şi economia ţării noastre", spune Lilia Caraşciuc.

În opinia specialistului nu doar dimensiunile unor asemenea fluxuri pot influenţa stabilitatea economică şi politică într-o ţară, ci şi faptul că prin intermediul unui offshore se ascund nu doar banii, ci şi proprietarii reali ai unor afaceri . "Este dificil de estimat care a fi consecinţele înregistrării unor organe mass-media prin intermediul zonelor off-shore pentru a ascunde numele reale ale proprietarilor acestora şi pentru a duce o campanie de dezinformare a populaţiei: suma de bani scoasă ilicit din ţară ar putea fi una destul de modestă, dar consecinţele politice – grave“, mai afirmă Lilia Caraşciuc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite