Cine a câştigat lupta pentru controlul zecilor de milioane de lei de la Corporaţia de Finanţare Rurală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Gangura, fostul preşedinte al Corporaţiei de Finanţare Rurală FOTO Tudor Iovu
Ion Gangura, fostul preşedinte al Corporaţiei de Finanţare Rurală FOTO Tudor Iovu

Administraţia Corporaţiei de Finanţare Rurală din Republica Moldova, în frunte cu Ion Gangura, şi-a dat demisia, satisfăcând astfel cerinţele unui grup de acţionari

Ion Gangura, preşedintele Corporaţiei de Finanţare Rurală a refuzat să comenteze situaţia creată.

 Anterior Gangura a susţinut că cineva vrea să preia controlul asupra banilor companiei.

"Nimeni dintre acţionari nu doreşte lichidarea companiei, iar lupta se duce pentru banii pe care îi administrează Corporaţia de Finanţare Rurală. E vorba de zeci de milioane de lei. La 18 ianuarie 2014 un grup de acţionari care deţin împreună 15,48% de acţiuni ordinare cu drept de vot în capitalul social al corporaţiei a solicitat introducerea pe ordinea de zi a adunării generale anuale ordinare a chestiunii privind încetarea înainte de termen a împuternicirilor componenţei actuale a Consiliului şi alegerea altei componenţe. În aceeaşi zi, un alt grup de acţionari care deţin împreună 25,8% acţiuni a solicitat introducerea pe ordinea de zi a adunării generale anuale ordinare a chestiunii privind dizolvarea (lichidarea) societăţii pe acţiuni Corporaţia de Finanţare Rurală şi desemnarea unui lichidator sau a unei comisii de lichidare", declara Ion Gangura la finele lunii ianuarie.

În acelaşi timp, Ministerul Finanţelor, care este creditorul principal al Corporaţiei a anunţat că retrage cele 142 de milioane de lei, fonduri alocate conform acordurilor de recreditare semnate între minister şi corporaţie, în baza acordurilor de credit încheiate de Republica Moldova cu Banca Mondială şi Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agricolă.

O parte dintre acţionari îl acuză însă pe Gangura că în perioada cât s-a aflat la conducerea Corporaţiei a admis mai multe încălcări şi că de fapt nu reprezenta interesele tuturor acţionarilor, ci doar a unui grup restrâns.

În următoarele zile urmează să se desfăşoare adunarea generală a acţionarilor care va decide soarta companiei.

Corporaţia de Finanţare Rurală este o instituţie de microfinanţare, fondată în 1997 cu suportul Băncii Mondiale şi ai cărei acţionari sunt asociaţiile de economii şi împrumut din Republica Moldova. Pe parcursul activităţii sale, corporaţia a acumulat un capital propriu în mărime de 125 de milioane de lei. În 2013, profitul companiei a constituit 14,7 milioane de lei, iar volumul impozitelor, taxelor, contribuţiilor sociale şi medicale, precum şi a dobânzilor plătite statului au constituit 12,8 milioane de lei. Instituţia are zece centre regionale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite