Cel mai mare investitor instituţional a aprobat o nouă strategie pentru Moldova

Cel mai mare investitor instituţional a aprobat o nouă strategie pentru Moldova

BERD anunţă că va sprijini reformele din Moldova

Consiliul executiv al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a aprobat strategia pentru Republica Moldova pentru anii 2014-2017, potrivit site-ul instituţiei financiare

Ştiri pe aceeaşi temă

Noua Strategie se concentrează pe trei domenii principale: îmbunătăţirea climatului de afaceri favorabil dezvoltării sectorului privat, promovarea standardelor europene şi integrării regionale, precum şi dezvoltarea utilităţilor publice eficiente şi durabile.

"Banca va sprijini măsurile de îmbunătăţire a mediului de afaceri, atât prin proiecte de investiţii care contribuie la atragerea investitorilor străini direcţi, precum şi prin colaborarea cu autorităţile din Republica Moldova la promovarea reformele atât de necesare. BERD va continua să sprijine Consiliul Economic, un organism consultativ al Primului Ministru , care reuneşte factorii de decizie şi comunitatea de afaceri, cu scopul de a ameliora climatul de afaceri, care este esenţială pentru capacitatea Băncii de a sprijini în continuare sectorului privat şi atragerea de investiţii", se spune în comunicatul instituţiei.

Banca anunţă că va investi în proiecte care vor ajuta Moldova să dezvolte exporturile cu valoare adăugată - în special în sectoarele de producţie şi de business agricol - care vor fi competitive pe pieţele regionale. Mai ales că Republica Moldova şi UE se îndreaptă spre un Acord de Liber Schimb şi companiile din Republica Moldova trebuie să adopte standarde de producţie şi de calitate mai înalte decât cele aplicate în prezent.

În plus, BERD va continua să finanţeze modernizarea infrastructurii ţării, va contribui la consolidarea securităţii şi eficienţei energetice şi va stimula dezvoltarea sectorului telecomunicaţiilor. De asemenea BERD se arată preocupată de guvernarea şi transparenţa în sectorul bancar. 

"Salutăm progresele înregistrate de Republica Moldova şi încurajăm autorităţile să continue implementarea reformelor instituţionale pentru a asigura un sistem judiciar independent şi imparţial, a reduce corupţia, îmbunătăţi climatul de afaceri şi consolida independenţa Băncii Naţionale. BERD îşi menţine angajamentul de a ajuta Republica Moldova să continue reformele necesare pentru a trece la o economie de piaţă deschisă", a declarat Julia Otto, directorul reprezentanţei BERD la Chişinău.

BERD este cel mai mare investitor instituţional din Republica Moldova. Până în prezent, banca a semnat aproximativ 100 acorduri de investiţii în ţară, acoperind domenii precum energia, transportul, sectorul agroalimentar, industria şi sectorul bancar. Valoarea cumulată a acestora se ridică la peste 900 milioane de euro. BERD asigură, de asemenea, un dialog politic intens pentru a aborda principalele provocări de tranziţie în diferite sectoare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările