Cât muncesc moldovenii pentru un pachet de ţigări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţul mic al ţigărilor în Republica Moldova stimulează contrabanda
Preţul mic al ţigărilor în Republica Moldova stimulează contrabanda

Cu un salariu mediu pe economie, moldovenii pot cumpăra 175 de pachete de ţigări, cu 50 mai mai multe decât românii şi bulgarii. Vecinii noştri din Vest muncesc cu 20 de minute mai mult decât noi

În Republica Moldova, preţul unui pachet de ţigări premium este foarte mic prin comparaţie cu ţările din UE, dar dacă ne referim la puterea de cumpărare şi la timpul de muncă necesar pentru achiziţia aceluiaşi pachet, suntem la coada clasamentului, unde doar România, Bulgaria şi Albania stau mai rău.
„Adevărul“ vă prezintă un indice al accesului populaţiei la ţigări, realizat pe baza statisticilor oficiale internaţionale, din care reiese că doar moldovenii, românii, bulgarii şi albanezii muncesc mai mult de o oră pentru a-şi putea cumpăra un pachet din categoria premium.

PREŢURI MICI, EFORTURI MARI

Achiziţia unui pachet de ţigări premium înseamnă, pentru moldoveni, cheltuirea a 1,5 dolari, ceea ce ne plasează pe penultimul loc într-un clasament cu 50 de ţări europene realizat de comunitatea producătorilor şi procesatorilor de tutun din Europa.

image

Studiul arată că cele mai scumpe ţigări se găsesc în Norvegia (15,8 dolari/pachet), Irlanda (13,9 dolari/pachet), Lichtenstein (11,9 dolari/pachet), Anglia (10,8 dolari/pachet) şi Franţa (8,5 dolari/pachet). La polul opus, cu cele mai ieftine ţigări – doar un dolar pachetul, se află Belarus, după care urmăm noi, Armenia, Georgia, Rusia şi Ucraina, unde pachetul premium costă mai puţin de doi dolari.
În cazul Republicii Moldova este interesant că, deşi în ultimii ani taxele au fost majorate de câteva ori, oricum statele din vecinătate au ţigări mai scumpe, prin asta explicându-se faptul că ţara noastră este una dintre sursele principale pentru contrabandă şi comerţul ilicit. Astfel, în România pachetul costă 3,7 dolari, în Ungaria - 3,5 dolari, în Bulgaria – 3,4 dolari, în Serbia – 2,3 dolari, în Rusia – 1,7 dolari, iar în Ucraina – 1,6 dolari.

image

Cu toate acestea, raportat la veniturile reale, pentru moldoveni ţigările nu sunt deloc ieftine. În primul rând, fumătorii trebuie să muncească circa o oră pentru ca, dintr-un salariu mediu pe economie de 263 de dolari lunar, respectiv 1,5 dolari pe oră, să-şi cumpere acel pachet de ţigări. Românii, cu salariul lor mediu pe economie de 469 de dolari pe lună, respectiv 2,7 dolari pe oră, trebuie să muncească mai mult cu 19 minute pentru a-şi cumpăra pachetul de ţigări care, în ţara vecină, costă 3,7 dolari, iar bulgarii - cu 20 de minute mai mult. În al doilea rând, cu un salariu mediu pe economie la noi poţi să-ţi iei 175 de pachete de ţigări, în România – 126, în Bulgaria – 125 de pachete, iar în Albania - doar 114 pachete, aceasta fiind coada clasamentului european din punctul de vedere al puterii de cumpărare.
Ca timp de muncă necesar pentru a obţine pachetul premium de ţigări, cel mai bine stau Elveţia, Luxemburg (cu câte 15 minute), Rusia, Austria, Suedia, Finlanda şi Germania (cu câte 20 de minute).

FUMATUL ARDE LA BUZUNAR

Din datele publicate de comunitatea producătorilor şi procesatorilor de tutun din Europa rezultă că fumătorii care consumă în medie 30 de pachete pe lună sunt nevoiţi să cheltuiască 45 de dolari, ceea ce înseamnă peste 17% din venit.
Datele Biroului Naţional de Statistică arată însă că doar două procente din cheltuielile lunare ale unui locuitor sunt alocate pentru tutun şi alcool. ;

RESTANŢE LA CONTROLUL TUTUNULUI

În opinia experţilor internaţionali, Republica Moldova rămâne mult în urma ţărilor din regiunea europeană la implementarea Convenţiei-cadru a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind Controlul Tutunului (CCCT). Avem în continuare cele mai mici preţuri la pachetele de ţigări (ceea ce favorizează contrabanda) şi un cadru legal care nu este deplin ajustat la prevederile CCCT a OMS şi la legislaţia Uniunii Europene în domeniu în vigoare.

image
Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite