Carnea, fructele şi viciile, mai scumpe de la anul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2013 vine cu veşti proaste pentru consumatori. Autorităţile vor să mărească taxele indirecte, ceea ce va duce la scumpirea cărnurilor, a fructelor, a alcoolului, dar şi a ţigărilor şi produselor petroliere.

Guvernanţii planifică pentru anul 2013 noi modificări de politică fiscală şi vamală, inclusiv majorări de impozite şi accize la o serie de produse. Intenţia este argumentată de şefii Ministerului Finanţelor atât de necesitatea de a executa prevederile Programului de activitate al Guvernului, cele ale Memorandumului cu FMI, cât şi de necesitatea racordării la acquis-ul comunitar. Alte motivaţii sunt: sporirea veniturilor la buget şi simplificarea administrării fiscale, reducerea presiunii fiscale asupra contribuabililor, dar şi „îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei, cât şi diminuarea proporţiilor evaziunii fiscale şi vamale".

Una din cele mai sensibile modificări este introducerea cotei standard a TVA de 20%, pentru producţia agricolă primară, în locul cotei reduse a TVA de 8%, cu restituirea directă din partea statului. Printre mărfurile la care în prezent se aplică cota redusă se numără pâinea, laptele, zahărul, medicamentele, carnea, fructele şi gazul natural.

MODIFICĂRILE, DESCURAJEAZĂ PRODUCĂTORII

Deocamdată, inovaţia fiscală se referă doar la carne şi fructe. Economistul Viorel Chivriga susţine că, la prima vedere, aceasta va duce la o echitate între agenţii economici, dar poate provoca şi o nemulţumire în rândul agricultorilor. „Sunt sceptic că pe termen scurt şi mediu această măsură va contribui la creşterea veniturilor la bugetul de stat şi la diminuarea ponderii economiei neformale din mediul rural", a precizat Chivriga. Iurie Fală, director pentru cooperare în cadrul Federaţiei Naţionale a Agricultorilor din Moldova AGROinform, susţine că politica fiscală a statului este una ambiguă şi extrem de instabilă. „Frecventele modificări de taxe, în special în direcţia majorării, descurajează producătorii agricoli. Aceştia au nevoie de o stabilitate, pentru a putea să-şi planifice investiţiile şi cheltuielile", afirmă economistul.

AR PUTEA DUCE LA EXTINDEREA VÂNZĂRILOR LA NEGRU

Dumitru Budianschi de la Expert-Grup, spune că unificarea TVA va fi resimţită de agenţii economici care, în cazul cotelor diferenţiate, aveau de recuperat mai târziu taxa de la stat. Expertul nu exclude faptul că intenţia s-ar putea lovi de opoziţia producătorilor agricoli. Aceştia, după ce vor fi impuşi să includă în preţul de vânzare a cărnii sau a fructelor TVA de 20%, vor fi nevoiţi să scumpească producţia, ceea ce poate duce la scăderea vânzărilor.

„Prin restituirea de către autorităţi a unei cote de TVA, agricultorii ar putea obţine o recompensă pentru diminuările de vânzări", explică Dumitru Budianschi. Aceasta dacă subvenţia va fi relativ simplu de obţinut. În caz contrar, ar putea duce la extinderea vânzărilor la negru, conchide expertul. De asemenea, autorităţile planifică ca de la 1 ianuarie 2013 să majoreze cu 5% accizele la produsele petroliere şi automobile, ceea ce se va reflecta în scumpirea acestor mărfuri pe piaţa locală.

Viciile vor deveni un lux

Schimbările vor viza şi taxele la ţigări şi băuturi alcoolice. Astfel, acciza la ţigaretele cu filtru se va majora cu 50%, de la 20 lei, pentru o mie de ţigări, la 30 de lei. Totodată, cota taxei ad-valorem aplicată la produsele din tutun se va majora de la 24% la 30%. Ţigările fără filtru însă sunt scutite de taxa ad-valorem. Nicolae Corlăteanu, reprezentantul companiei Japan Tobacco International (JTI), consideră că majorarea se face disproporţionat, astfel încât preţul la ţigările din segmentul mai scumpe creşte mai tare decât la cele din segmentul celor ieftine, ceea ce contravine directivelor UE la care a aderat şi Republica Moldova. „Deja s-a creat o situaţie când diferenţa de preţ este de şapte-opt ori mai mare. Aceasta va creşte şi mai mult, ceea ce va duce la reorientarea consumatorilor către producţia mai ieftină, respectiv statul va acumula mai puţine venituri decât planifică", a precizat Nicolae Corlăteanu.

La bere, cota accizului se va majora cu 5%, în timp ce la alcoolul etilic de peste 80% accizul va creşte de la 15 lei la 20 de lei pentru un litru. „Toate aceste ajustări au un scop bine definit, creşterea veniturilor la bugetul de stat. Dar asta nu înseamnă că aşa va fi. Majorările de taxe şi accize pot frâna activitatea economică a contribuabililor", consideră economistul Viorel Chivriga.

Măsuri de susţinere a persoanelor cu venituri mici

Pe lângă inovaţiile negative din domeniul fiscal, autorităţile vin şi cu noutăţi pozitive. Astfel, angajaţii vor beneficia de o scutire personală mai mare cu 5%, de la 8.640 de lei la 9.120 de lei. În aceeaşi proporţie va creşte şi scutirea anuală pentru persoanele întreţinute: de la 1.920 de lei la 2.040 de lei. În cazul impozitului pe venitul persoanelor fizice, se prevede majorarea cu 5% a tranşelor de venit impozabile: de la 25.200 de lei la 26.700 de lei. Măsura are drept scop susţinerea persoanelor fizice cu venituri mici şi transpunerea treptată a presiunii fiscale asupra populaţiei cu venituri medii şi mari.

Va fi modificat şi regimul de impozitare a venitului obţinut sub formă de royalty (drepturi de autor), prin stabilirea unei cote unice a impozitului în mărime de 12%, pentru toate categoriile de contribuabili. Aceasta va exclude necesitatea depunerii declaraţiei pe venit, în cazul obţinerii a unor astfel de sume. Se prevede şi eliminarea impozitării dividendelor obţinute de agenţii economici.

VEŞTI PROASTE Taxele mai mari vor scumpi benzina şi motorina

Impozit unic pentru ţărani

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite