Calea Ferată din Moldova ar putea fi concesionată după modelul Aeroportului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După reorganizarea prin structurarea activităţii sale pe trei unităţi comerciale - transportul de pasageri, transportul de mărfuri şi infrastructura feroviară Calea Ferată din Moldova (CFM) ar putea fi concesionată, anunţă portalul kommersant.md.

Publicaţia face referire la surse din cadrul Ministerului Transporturilor dar şi cel al Economiei, care ar fi precizat că încă nu există nici măcar un proiect de document în acest sens.

Potrivit kommersant.md o asemenea variantă ar putea fi supusă discuţiilor doar după ce CFM va fi reorganizată prin separarea în trei întreprinderi: transport marfă, transport pasageri şi infrastructură. În cadrul reorganizării se intenţionează reducerea semnificativă a numărului angajaţilor CFM - din cei circa 10.000 ar urma să rămână doar jumătate.

Irina Gâscă, ofiţer de presă la Ministerul Transportului şi Infrastructura Drumurilor a negat existenţa unui astfel de proiect.

La începutul lunii august ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari a anunţat că CFM urmează a fi reorganizată.
„Urmărim optimizarea cheltuielilor şi crearea de noi oportunităţi de dezvoltare. În urma acestor etape de organizare, după modelul întreprinderilor similare din multe state europene, fiecare unitate va fi responsabilă pe anumite domenii, fiind concentrată anume pe dezvoltarea acestui sector. Astfel, va fi posibilă dezvoltarea calitativă a CFM”, a declarat Vasile Botnari, care a subliniat că, în paralel, se vor întreprinde acţiuni şi pentru modernizarea întreprinderii.

Aeroportul Internaţional Chişinău, a fost concesionat la începutul acestei luni pentru o perioadă de 49 de ani, unui consorţiu de companii ruseşti în frunte cu UK Komaks din Habarovsk, care s-a angajat să realizeze un plan de modernizare, estimat la 244 de milioane de euro. Decizia de concesionare a fost însă suspendată de Curtea Constituţională.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite