Bunăstarea din „raiul“ separatist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţi de la Tiraspol afirmă că populaţia din regiune are venituri mai mari şi că o duce mai bine decât oamenii de pe malul drept al Nistrului. Specialiştii de la Chişinău spun că aceasta se bazează pe subvenţiile grase alocate de Rusia

Două analize economice realizate de specialişti din regiunea separatistă demonstrează că Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor în raioanele de est este de 1,4-2,3 ori mai mare decât cel din restul teritoriului Republicii Moldova.

Alexei Ţurcan, consilierul aşa-zisului preşedinte al sovietului suprem de la Tiraspol, susţine că, deşi PIB-ul oficial este de 1.940 de dolari pe cap de locuitor, cel calculat la paritatea puterii de cumpărare (PPP) este de 2,5 ori mai mare şi se ridică la 7.940 de dolari.

Rubla năzdrăvană

Expertul de la Tiraspol aduce ca argument faptul că moneda locală, rubla transnistreană, este subestimată faţă de dolar, iar cotaţia reală a acesteia a fost anul trecut de 2,55 ruble pentru un dolar, şi nu de 10,34 ruble, cum atestă banca centrală din regiune. „În consecinţă, noi întrecem Ucraina, unde PIB-ul per capita e de 7.200 de dolari, şi Republica Moldova, cu doar 3.400 de dolari", constată consilierul.

Serghei Russov, vicepreşedintele băncii republicane de la Tiraspol, face o comparaţie directă între PIB-ul Republicii Moldova şi cel al rmn, în baza preţurilor din 2010 la cele mai importante produse şi servicii. Concluzia lui este că venitul pe cap de locuitor în regiune ar fi de 1,6 ori mai mare decât în Republica Moldova şi, respectiv, integrarea economică nu ar fi benefică pentru raioanele de est.

Potrivit analizei, preţurile la toate produsele şi serviciile sunt mai mici în regiunea separatistă decât în Moldova, dar dacă la ouă, lapte, carne de porc, ulei, peşte, cartofi şi transport public costurile sunt doar cu 5-15% mai mici, apoi la gaze, energia electrică şi termică tarifele sunt de 3-4 ori mai mici.

„Calculele respective sunt doar parţial adevărate. Dar nu trebuie să uităm faptul că această «bunăstare» se bazează pe subvenţiile grase acordate regiunei de Federaţia Rusă", afirmă economistul Alexandru Fală.

Cum să-i atragem pe transnistreni

Oazu Nantoi, director de programe la Institutul de Politici Publice, consideră că dacă la Tiraspol s-ar plăti aceleaşi tarife ca şi pe malul drept, atunci şi percepţia ar putea fi alta.

„Ca să devenim atractivi pentru populaţia din Transnistria, autorităţile de la Chişinău ar trebui să ducă până la capăt reformele, să fure mai puţin şi să lupte cu corupţia", consideră Oazu Nantoi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite