Bugetul de stat pentru 2019 prevede cheltuieli de 47,6 miliarde de lei

Bugetul de stat pentru 2019
prevede cheltuieli de 47,6 miliarde de lei

Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2019 a fost aprobat de Guvern în şedinţa din 8 noiembrie, transmite IPN. Cheltuielile pentru protecţia socială sunt majorate cu 2,2 miliarde de lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe lângă finanţarea măsurilor noi ce ţin de susţinerea socială a persoanelor cu venituri mici şi a persoanelor în etate, este prevăzută alocarea de surse pentru îmbunătăţirea politicilor de susţinere financiară a familiilor cu copii şi protecţia copiilor în situaţie de risc.
 
Bugetul pentru 2019 va menţine componenta investiţională. Pentru implementarea proiectelor finanţate din sursele externe vor fi alocate peste 3,5 miliarde de lei. Anul viitor, în derulare vor fi circa 66 de proiecte finanţate din surse externe. Cele mai importante se referă la infrastructura drumurilor naţionale şi locale, implementarea unor proiecte noi în domeniul educaţiei şi dezvoltarea agriculturii.
 
„Este un buget axat, în primul rând, pe investiţii în oameni, un buget care va asigura continuarea proiectelor de infrastructură începute, inclusiv proiectul „Drumuri Bune”. De asemenea, proiectul bugetului pune accentul în continuare pe creşterea veniturilor populaţiei, luând în consideraţie reforma sistemului de pensii realizată, dar şi legea salarizării”, a declarat prim-ministrul Pavel Filip.
 
Transferurile de la bugetul de stat către alte bugete se vor majora cu peste 3,2 miliarde lei, suma totală a finanţărilor ajungând la 22,4 miliarde de lei. Pentru bugetele locale sunt rezervate transferuri de aproape 11 miliarde de lei, sumă din care urmează vor fi acoperite cheltuielile pentru salarii, deschiderea unor instituţii preşcolare şi alimentaţia copiilor. Transferurile către Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistenţă Medicală vor constitui 2,8 miliarde lei. Celelalte transferuri sunt direcţionate către bugetul asigurărilor sociale.
 
Veniturile bugetului de stat se vor ridica în 2019 la 42,1 miliarde de lei, fiind în creştere cu 14,1%. Acumulările cele mai mari vor fi realizate din contul încasărilor din impozite şi taxe. Cheltuielile bugetului de stat vor constitui 47,6 miliarde de lei, cu 13,5% mai mult. Datoria de stat la finele anului 2019 va constitui 62,8 miliarde de lei, în creştere cu 10,3%.
 
Proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2019 urmează a fi transmis parlamentului pentru examinare şi adoptare.
 
citeste totul despre: