Bugetul municipal a fost votat în prima lectură

Bugetul municipal a fost votat în prima lectură

FOTO Alexandru Tarlev

Consiliul municipal Chişinău a votat joi, 9 februarie, bugetul municipal pentru anul 2017 în primă lectură. În buget sunt preconizate venituri în sumă de 3,2 miliarde de lei şi cheltuieli estimate la 3,6 miliarde de lei. Pentru acoperirea deficitului bugetar vor fi folosite mijloacele financiare preconizate a fi obţinute din vânzarea activelor fixe, din sursele externe, precum şi sursele interne de finanţare, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Proiectul bugetului nu a fost susţinut de către fracţiunea Partidului Socialiştilor. Liderul fracţiunii, Ion Ceban, a declarat că PSRM va contesta decizia consilierilor de a aproba ca bază proiectul. În opinia sa, bugetul nu este credibil nici la partea de cheltuieli, nici la partea de venituri, iar deficitul este exagerat. Consilierul a menţionat că proiectul trebuie revizuit, iar primarului general urmează a-i fi retrasă împuternicirea de a efectua modificări la buget prin dispoziţie.

Pentru lectura a doua, aleşii locali au venit cu mai multe recomandări. Mai mulţi consilierii consideră că în structurile municipale este un număr exagerat de angajaţi şi au spus că vor insista pe reformarea aparatului Primăriei. Consilierii s-au arătat nemulţumiţi şi de condiţiile în care sunt accesate creditele străine şi au solicitat ca acestea să fie renegociate.

Consilierii au solicitat şi pregătirea unui registru în care să fie inclus patrimoniul municipal care poate fi scos la vânzare, iar ca urmare să fie estimate veniturile care pot fi acumulate. Consilierii s-au referit şi la alimentaţia copiilor, şi anume ca aceasta să fie asigurată prin intermediul combinatelor alimentare, iar acest lucru, potrivit lor, trebuie prevăzut în buget. Alţi consilieri au solicitat majorarea salariului pentru angajaţii din grădiniţe. Totodată, unii s-au pronunţat pentru alocarea surselor financiare pentru poligonul de la Ţânţăreni în scopul reluării depozitării acolo a deşeurilor din municipiu. La fel, au fost solicitate surse pentru construcţia terenurilor sportive în sectorul rezidenţial.

Direcţia municipală Finanţe urmează să sintetizeze propunerile propunerile lansate în cadrul şedinţei, iar ulterior să propună proiectul spre examinare pentru aprobarea în lectură finală.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările