BNM: Euro se va scumpi semnificativ faţă de leu în zilele următoare

BNM:
Euro se va scumpi semnificativ faţă de leu în zilele următoare

Leul moldovenesc se va deprecia faţă de euro FOTO: Adevărul

Euro s-a apreciat vineri, 4 decembrie, faţă de dolar cu 3,5% comparativ cu ziua de ieri, iar evoluţia acestei valute de pe piaţa internaţională va determina o creştere semnificativă a ratei de schimb valutar a monedei unice europene faţă de leu, avertizează Banca Naţională a Moldovei (BNM).

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unui comunicat al BNM, Banca Centrală Europeană a convocat ieri, 3 decembrie, o şedinţă  cu privire la politica monetară în care s-a decis reducerea dobânzii la depozite cu

0,1 % pâna la minus 0,3 la sută. Totodată, BCE a hotărât să menţină rata principală de politică monetară şi rata de creditare la 0,05 la sută şi, respectiv, la 0,3 la sută. De asemenea, va fi extins programul de stimulare cantitativă până în luna martie 2017, prin alocarea a 60 miliarde de euro pe lună cu posibilitatea prelungirii acestui termen.

 

În urma deciziiilor BCE, cursul euro faţă de dolar a crescut astăzi cu 3,5% faşă de ieri. Potrivit comunicatului BNM, rata de schimb a leului moldovenes faţă de euro a fost stabilită în baza raportului euro/dolar pe pieţele internaţionale la data de 3 decembrie 2015, ora 14:00, care constituia 1,055 de dolari pentru un euro. 

„Astăzi, 4 decembrie 2015, la ora 9:00, rata de schimb a euro pe pieţele internaţionale a fost de 1 euro =  1.0920 USD. Evoluţia euro pe piaţa internatională va determina o apreciere semnificativă a euro faţă de leul moldovenesc în zilele urmatoare”, avrertizează reprezentanţii Băncii.

În acelaşi timp, experţii instituţiei mai afirmă că volatilitatea euro pe piaţa valutară internaţională ramâne foarte ridicată şi, astfel, există posibilitatea ca în perioada urmatoare euro să se deprecieze faţă de dolar.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările