BNM şi-a prezentat decizia de politică monetară

BNM şi-a prezentat decizia de politică monetară

FOTO arhivă

Comitetul executiv al Băncii Naţionale a adoptat în cadrul şedinţei din 26 iulie hotărârea de a menţine rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 8% anual. Prin urmare, vor fi menţinute şi ratele de dobândă pentru facilităţile permanente. Anunţul a fost făcut de către Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator al BNM, transmite IPN.

De asemenea, Comitetul executiv a decis menţinerea normei rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă la nivelul actual de 40% din baza de calcul precum şi menţinerea normelor rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 14%.

„La baza acestei decizii a stat dinamica indicatorilor macroeconomici, rezultatul celor mai recente analize şi evaluări precum şi necesitatea de a estima impactul acţiunii anterioare de politică monetară”, a declarat Vladimir Munteanu.

BNM confirmă existenţa presiunilor de temperare a activităţii economice, o diminuare a presiunilor inflaţioniste pe termen mediu, precum şi aprecierea moderată a valorii reale a leului.

Conform prognozei actuale, Rata anuală a inflaţiei va continua să înregistreze un nivel înalt şi în trimestrul III 2017, după care va coborî rapid spre limita inferioară a intervalului de variaţie a ţintei. Inflaţia va reveni în intervalul de variaţie de ± 1.5 puncte procentuale de la ţinta de 5,0 la sută în trimestrul I 2018 şi se va menţine în cadrul acestuia până la finele orizontului de prognoză, preponderent în proximitatea limitei inferioare. Rata medie anuală a inflaţiei pentru anii 2017 şi 2018 va înregistra 6,5 şi, respectiv, 4,4 la sută.

Decizia adoptată de Comitetul executiv al BNM urmăreşte crearea condiţiilor monetare reale capabile să readucă inflaţia în intervalul de variaţie de ± 1.5 puncte procentuale de la ţinta inflaţiei de 5,0 la sută pe termen mediu, se precizează într-un comunicat de presă al BNM.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: