BNM: Ratele dobânzilor la creditele bancare s-au diminuat „în termeni reali”

BNM: Ratele dobânzilor la creditele bancare s-au diminuat „în termeni reali”

BNM anunţă că ratele dobânzilor la creditele bancare au marcat, în termeni reali, o scădere FOTO: Adevărul

Şeful Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu, a contrazis experţii care spun că politica monetară obstrucţionează creditarea. Guvernatorul BNM a precizat într-o conferinţă de presă că ratele dobânzilor la creditele bancare s-au redus, în termeni reali, dacă este luat în considerare nivelul inflaţiei.

Potrivit lui Drăguţanu, în pofida faptului că rata de bază a crescut de la 3,5% la 19,5%, dobânzile la credite au crescut cu 4,6% şi au constituit, în medie, 15,7%. În acelaşi timp, inflaţia a crescut cu 9% în această perioadă. Astfel, guvernatorul BNM susţine că, în termeni reali, împrumuturile bancare s-au ieftinit.

„Ratele la creditele din 2015 nu reprezintă un prag psihologic, la nivel nominal. Ratele din trimestrul IV sunt comparabile cu 2010. Economia Republicii Moldova a trecut prin rate la credite cu mult mai mari”, a subliniat şeful BNM.

Dorin Drăguţanu contrazice experţii care spun că vinovate de răcirea semnificativă a creditării bancare se fac deciziile BNM privind politica monetară şi anume majorarea ratei de bază ca instrument de ţintire a inflaţiei. El a precizat că rata de bază înaltă este o cauză a scăderii creditării, însă nu este unul determinant, deoarece băncile au devenit mai prudente din cauza diminuării activităţii economice.

În acelaşi timp, guvernatoul BNM a făcut un apel către bănci să întreprindă măsuri pentru a nu permite înrăutăţirea portofoliului de credite şi creşterea sumei împrumuturilor neperformante.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările