BNM pune în circulaţie noi monede comemorative şi jubiliare

BNM pune în circulaţie noi monede comemorative şi jubiliare

Banca Naţională a Moldovei (BNM) pune în circulaţie noi monede comemorative ca mijloc de plată şi în scop numismatic, începând cu 28 decembrie, transmite IPN.

Seria „Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din municipiul Chişinău” este completată cu moneda dedicată împlinirii a 150 de ani de la trecerea în eternitate a lui Constantin Negruzzi , prozator, poet, traducător, dramaturg. Moneda a fost bătută în aur şi în argint. Cea de aur are valoarea nominală de 100 de lei şi un tiraj de 100 de unităţi. Moneda din argint are valoarea nominală de 50 de lei şi un tiraj de 200 de unităţi.
 
Potrivit BNM, alte trei monede, confecţionate din argint, cu un tiraj de 250 de piese fiecare, fac parte din seria „Personalităţi”. Acestea sunt dedicate aniversării a 90-a de la naşterea lui Ion Druţă , scriitor, poet, dramaturg şi istoric literar, aniversării a 150-a de la naşterea lui Mihail Berezovschi , hirotonisit şi preot, care a activat ulterior ca profesor titular la Catedrala Arhiepiscopală şi aniversării unui sfert de veac de la naşterea lui George Meniuc, eseist, poet, prozator, publicist şi traducător.
 
O monedă din argint, dedicată împlinirii a 100 de ani de la naşterea Adei Zevin, artist plastic din Basarabia, suplimentează seria „Femei celebre”. Piesa are valoarea nominală de 50 de lei şi este bătută într-un tiraj de 300 unităţi.
 
Seria „Mănăstirile Moldovei” este completată cu moneda dedicată „Mănăstirii Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron din Chişinău”, cunoscută colocvial ca Mănăstirea Ciuflea. Moneda are valoarea nominală de 50 lei, fiind emisă într-un tiraj de 300 unităţi.
 
Colecţia „Conace boiereşti” adaugă o monedă de argint, cu valoarea nominală de 50 de lei, care reprezentă Conacul lui Zamfirache Ralli, fosta reşedinţă boierească de la începutul secolului al XIX-lea. Moneda are un tiraj de 300 de unităţi.
 
Seria „Ştiinţă şi inovare”, lansată anul trecut, include două monede comemorative noi în argint, cu o valoare nominală de 50 de lei şi un tiraj de 200 de piese fiecare, dedicate aniversării a 100-a de la naşterea lui Ivan Mocan,  doctor habilitat în ştiinţe economice, profesor universitar. O altă monedă este dedicată aniversării a 80-a de la naşterea lui Mihai Marinciuc, conferenţiar la Catedra de Fizică a Universităţii Tehnice a Moldovei, promotor şi organizator al învăţământului în domeniul fizicii.
 
Şirul noilor monede puse în circulaţie din 28 decembrie îl încheie piesa „Şoim dunărean (Falco cherrug)” din seria „Cartea Roşie a Republicii Moldova”. Moneda este confecţionată din argint, are valoarea nominală de 50 de lei şi un tirajul de 300 de piese.
 
Monedele comemorative şi jubiliare, ambalate în capsule de metacrilat transparent şi cutii de prezentare, sunt însoţite de certificate de autenticitate, redactate în limbile română şi engleză.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: