BNM: Banca implicată în „mega spălarea“ de bani din Rusia a raportat în permanenţă toate tranzacţiile la CNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În toată perioada 2010-2014, când prin conturile executorilor judecătoreşti de la Moldindconbank a trecut circa 19 miliarde de dolari din Rusia spre zone offshore, instituţiile statului au fost informate despre tranzacţii, susţine Banca Naţională a Moldovei (BNM)

La începutul acestui an, autorităţile moldoveneşti au iniţiat o anchetă pe faptul folosirii sistemului bancar şi al celui judiciar din ţara noastră într-o uriaşă schemă de spălare de bani din Rusia.

Schema a funcţionat patru ani

Ancheta a fost declanşată după ce timp de aproape patru ani schema a funcţionat fără probleme, iar Procuratura Generală susţinea că operaţiunile reprezintă „tranzit de bani“ şi nu există semne ale unor infracţiuni economice. „Adevărul“ a dezvăluit în ultimii doi ani câteva cazuri de acest fel, lăsate fără reacţie de autorităţi.

Zilele trecute însă, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi, a ieşit la rampă cu mega dezvăluiri, în kommersant.md, prezentând schemele de spălare şi tranzit de bani ca pe ceva abia acum descoperit.

„O companie rusă, ce intenţiona să spele banii, deschidea un cont în Moldindconbank. O altă firmă, căreia prima i-ar fi datorat o sumă de bani, depunea într-o instanţă din Moldova o solicitare privind emiterea unei hotărâri judecătoreşti prin care cere cere încasarea pretinsei datorii de la compania din Rusia şi un vagabond moldovean. Din câte ştiu, nicio sumă nu rămânea în cont mai mult de 15 minute, după care banii ajungeau în offshore. Curată spălare de bani. Potrivit documentelor pe care le-am văzut, suma totală este de 18,5 miliarde de dolari, dar se zice că ar fi fost mai mare“, a declarat Poalelungi.

Şeful CSJ vorbeşte despre 33 de hotărâri, dintre care 24 autentice şi nouă false. Recordul l-ar deţine Judecătoria Comercială de Circumscripţie, unde au fost semnate „trei sau patru hotărâri“, cu privire la scoaterea din ţară a câte 500 de milioane de dolari. Astfel, magistraţii erau unul dintre elementele-cheie ale schemei, potrivit lui Poalelungi.

„Dosarul e la faza incipientă. Investigăm împreună cu Centrul Naţional Anticorupţie“, a declarat şeful Procuraturii Anticorupţie, Eduard Harunjen, refuzând să ofere alte detalii.

BNM şi CNA erau la curent

Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale, susţine că atât instituţia pe care o conduce, cât şi CNA erau la curent cu aceste tranzacţii.

„Banca implicată a raportat toate tranzacţiile la CNA, care le cercetează din punct de vedere al legii cu privire la prevenirea spălării banilor. De asemenea, ştim că CNA investighează cazul. Deşi sunt foarte multe întrebări cu privire la natura acestor tranzacţii, clasificarea juridică a acestora ca spălare de bani o face CNA. După finalizarea anchetei şi obţinerea rezultatelor oficiale, BNM va lua măsuri în conformitate cu legea instituţiilor financiare“, a declarat Drăguţanu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite