BERD îşi va mări pachetul de acţiuni investite în Victoriabank

BERD îşi va mări
pachetul de acţiuni investite în Victoriabank

BERD ar putea deţine 50% din acţiunile Victoriabank. FOTO Arhivă Adevărul

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a primit aprobarea de a-şi mări participaţia la Victoriabank, de la 15,06% din acţiunile deţinute în prezent până la 50%.

Ştiri pe aceeaşi temă

Scopul acesteia este de a restabili guvernanţa corporativă a băncii şi de a asigura performanţa ei financiară afirmă Henry Russell, director al departamentului BERD pentru instituţii financiare din Moldova, Belarus, Ucraina şi Balcanii de Vest, transmite IPN.
 
Mărimea exactă a pachetului de acţiuni ce vor fi achiziţionate de BERD nu a fost stabilită încă, aceasta depinzând de evoluţiile de pe piaţă. Măsurile întreprinse sunt rezultatul suspendării activităţii consiliului de administraţie al Victoriabank, printr-o hotărâre judecătorească, creându-se o situaţie în care acţionarii nu pot exercita influenţa asupra managementului băncii, susţine BERD.
 
„Vom continua să lucrăm îndeaproape cu Guvernul şi autorităţile de reglementare din Moldova pentru a asigura ca doar investitorii transparenţi, respectabili şi demni de încredere să poată deţine acţiuni la Victoriabank şi în băncile din ţară la mod mai general. Sectorul bancar trebuie să servească economia ţării şi nu interesele unor grupuri netransparente”, susţine Henry Russell.
 
BERD a investit în acţiunile Victoriabank în 1995, alături de fondatorii băncii, pentru a sprijini o bancă privată, deţinută de oameni de afaceri locali, disciplinată din punct de vedere comercial şi cu înalte standarde de integritate şi guvernanţă corporativă. Acest scop a fost zădărnicit în 2006, atunci când controlul asupra consiliului de administraţie al Victoriabank a trecut către un grup de acţionari netransparenţi, inacceptabili pentru BERD şi alţi acţionari.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările