BERD: Economia Republicii Moldova va intra în recesiune. Datoria va constitui jumătate din PIB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) estimează că economia Republicii Moldova va înregistra în acest an o recesiune economică de 2%. Prognozele anunţate de organizaţia internaţională coincid cu cele ale Ministerului Economiei şi ale Băncii Mondiale, în timp ce datele statistice de la Chişinău anunţă o creştere economică de 3,6% în prima jumătate a anului curent.

Ultimul raport al BERD „Perspectivele Economice Regionale” arată că valoarea PIB-ului Republicii Moldova se va contracta în acest an cu 2%, iar anul viitor economia va stagna. 

În timp ce economia Republicii Moldova a crescut cu 4,6 la sută în 2014 şi cu 3,6 la sută în prima jumătate a anului curent, riscurile ce pot contribui la decelerarea creşterii economice persistă. „Acestea includ vulnerabilităţile semnificative în sectorul financiar, scăderea remitenţelor, politici monetare restrictive, creşterea inflaţiei, performanţa slabă a agriculturii, recesiunea economică regională, provocări în executarea bugetului de stat din cauza diminuării asistenţei financiare externe, politica internă volatilă şi probleme substanţiale de guvernare”, notează experţii BERD.

Ce trage economia în jos?

În acelaşi timp, raportul prezintă datele privind evoluţiile şi fenomenele din mai multe sectoare ale economiei, cum ar fi scăderea remitenţelor, a încasărilor din export, a activelor oficiale de rezervă, accelerarea inflaţiei şi deciziile BNM privind majorarea ratei de bază. Leul s-a depreciat în raport cu dolarul cu 16 la sută în 2014 şi cu aproape 20 la sută în perioada ianuarie-octombrie curent. Experţii BERD mai relevă faptul că, în perioada octombrie 2014 - august curent, activele oficiale de rezervă ale Republicii Moldova au scăzut de la 2,65 miliarde dolari la 1,8 miliarde dolari, echivalentul a aproximativ patru luni de importuri.

Datoria publica va ajunge la 50% din PIB

În acest context, BERD estimează că datoria publică va creşte de la 30% din PIB cât era în 2014 la 50% în anul curent. „În general, perspectivele economiilor care beneficiază de investiţii BERD rămân mixte, ţările din Europa de Est şi Asia Centrală fiind în continuare influenţate negativ de  recesiunea economică din Rusia, de preţurile scăzute ale petrolului şi ale altor materii prime”, concluzionează autorii raportului BERD.

Prognozele, în contradicţie cu statistica

Şi Ministerul Economiei a revizuit negativ prognoza economică pentru anul curent. Astfel, dacă în aprilie autorităţile considerau că valoarea PIB-ului se va diminua cu 1% în acest an, atunci în octombrie estimările anunţau o diminuare de 2% a economiei.

Anume acest indicator a fost luat în calcul la elaborarea proiectului privind rectificarea bugetului. Estimările Ministerului Economiei au fost prezentate după ce Fondul Monetar Internaţional prognoza o scădere a economiei de 1% în acest an şi o creştere economică de 1,5% în 2016 după ce anterior estimarea era de 3%.

Potrivit Băncii Mondiale, recesiunea economică în acest an va fi în Republica Moldova de 2% în acest an şi o creştere a PIB-ului de 1,5% în anul viitor.

În pofida acestor prognoze, datele Biroului Naţional de Statistică arată că PIB-ul a sporit cu 3,6% în prima jumătate a anului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite