Banii mafiei ruseşti spălaţi în Republica Moldova, blocaţi în Elveţia

Banii mafiei ruseşti spălaţi în Republica Moldova, blocaţi în Elveţia

Schema prin care milioanele furate din bugetului Rusiei au trecut prin firme moldoveneşti SURSA reporrtingproject.net

Mai multe milioane de dolari aparţinând mafiei ruseşti din băncile elveţiene au fost puse sub sechestru la cererea procurorilor din Elveţia, anunţă cotidianul Tages-Anzeiger din Zurich. Sunt vizate Credit Suisse, UBS, dar şi alte instituţii financiare din această ţară.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Procuratura Generală efectuează o anchetă penală în privinţa unui număr nedeterminat de persoane suspectate de spălare de bani. A fost solicitată blocarea mai multor conturi din băncile elveţiene şi analizăm cum au circulat mijloacele financiare suspecte“, a precizat pentru cotidianul rus «Vedomosti» Jeannette Balmer, reprezentantul procuraturii generale de la Berna.

BANI DIN SCHEME CRIMINALE

Milioanele blocate provin din schemele criminale prin care au fost deturnate 5,4 miliarde de ruble din bugetul Rusiei în aşa-numitul „caz Magniţki“. Beneficiarii reali ai acestor bani sunt câţiva funcţionari ruşi, implicaţi direct sau indirect în arestarea şi moartea lui Serghei Magniţki, avocatul companiei de investiţii financiare Hermitage Capital, care până în 2008 era unul dintre cei mai mari investitori străini în Rusia.

O parte din aceşti bani au ajuns în Elveţia trecând prin Republica Moldova. Astfel, în perioada 4-13 februarie 2008, în conturile Bunicon-Impex SRL şi Elenast-Com SRL, deschise la Banca de Economii, au fost transferate din Federaţia Rusă 52 de milioane de dolari. Din Moldova, banii au ajuns ulterior în conturile din Elveţia ale unor firme offshore controlate de funcţionari ruşi.
Deşi au fost sesizate de firma americană de avocaţi Brown Rudnick, autorităţile moldoveneşti nu au iniţiat pe acest caz nicio cauză penală.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: