Bani europeni pentru a rezista şantajului Gazprom

Bani europeni pentru a rezista şantajului Gazprom

Izolarea termică a blocurilor va aduce economii de bani

Moldova va primi 46 de milioane de euro pentru a reduce consumul de resurse energetice şi, respectiv, dependenţa de Gazprom. Proiectul Facilitatea de finanţare a eficienţei energetice în sectorul rezidenţial din Moldova (MoREEFF), în valoare de 46 de milioane de euro, a fost lansat oficial, ieri, la Chişinău.

Ştiri pe aceeaşi temă

Finanţările vor fi alocate prin linii de creditare deschise de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în bănci moldoveneşti şi granturi din partea UE şi Guvernul Suediei.

„Este pentru prima dată când gospodăriile casnice din Moldova au posibilitatea să îmbunătăţească eficienţa energetică a caselor şi să reducă facturile de încălzire", a menţionat Julia Otto, şefa reprezentanţei BERD în Moldova. Oficialul BERD a adăugat că finanţarea oferită de MoREEFF este combinată cu furnizarea de asistenţă tehnică şi stimulente pentru investiţii.

„Studiile arată că aici avem un potenţial enorm de reducere a consumului de energie. Or, doar 2% din clădiri au fost construite conform cerinţelor noi de izolare termică. E vorba de un necesar de investiţii de miliarde de lei, iar efectul va fi scăderea dependenţei de furnizorii externi", a declarat vicepremierul Valeriu Lazăr.

Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei UE în Moldova, a fost mai direct. „Nu putea fi un alt moment mai potrivit pentru a lansa acest proiect decât acum, în mijlocul negocierilor cu Gazprom (purtate de Republica Moldova n.r.)", a menţionat ambasadorul UE.

Dobândă acoperită din contul granturilor

Potrivit specialiştilor, consumul de energie poate fi redus la jumătate prin sporirea eficienţei energetice a clădirilor. Un studiu efectuat în 2012 a arătat că circa 22% din energia termică folosită în sectorul locativ se pierde. Risipa de căldură afectează şi bugetul de stat. Pierderile de energie în blocurile instituţiilor bugetare ajung la 40%.

Svetlana Banari, preşedintele Moldindconbank, a anunţat că doritorii de a beneficia de bani pentru a-şi izola locuinţa sau blocul pot depune cereri. „Avem deja solicitări pentru credite în valoare de 250.000 de euro", a precizat managerul, adăugând că dobânda va depinde de mai mulţi factori, dar nu va fi mai mare decât cea de pe piaţă. „De fapt, dobânda va fi acoperită din contul granturilor acordate de finanţatori", a afirmat şefa de bancă.

Cine şi cum poate beneficia

Beneficiari ai asistenţei pot fi proprietarii de case de locuit, dar şi asociaţiile de locatari şi întreprinderile municipale de gestionare a spaţiului locativ. Aceştia vor putea contracta împrumuturi pe cinci ani pentru instalarea vitrajelor duble, izolarea termică a pereţilor şi acoperişurilor, dotarea cu cazane pe bază de gaz etc. Persoanele fizice vor primi până la 20% din credit sub formă de grant, iar în cazul asociaţiilor de locatari sumele nerambursabile ar putea ajunge până la 35%. Pentru creditele mici, de până la 50.000 de lei, nu va fi nevoie de gaj.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările