Banca Mondială oferă R. Moldova un împrumut de 70 milioane de dolari pentru dezvoltarea sistemului energetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova va beneficia de o capacitate mai mare şi de o fiabilitate mai bună a sistemului său de distribuţie a energiei electrice. Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat acordarea unui împrumut în sumă de 70 de milioane de dolari pentru Proiectul de dezvoltare a sistemului energetic, transmite IPN.

Proiectul va sprijini interconectarea viitoare a sistemului de energie electrică a Moldovei la reţeaua europeană de energie electrică prin România. Aceasta va fi vital pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu energie electrică din Moldova, ceea ce va permite o aprovizionare cu energie electrică la preţuri competitive şi transparente.

Într-un comunicat de presă al Băncii Mondiale se menţionează că sporirea eficienţei energetice şi securitatea aprovizionării cu energie sunt factori critici pentru ameliorarea competitivităţii economice a Moldovei – o prioritate pentru Grupul Băncii Mondiale. În prezenţa unei eficienţe şi capacităţi de generare în scădere, Moldova este nevoită să importe 80% din energia electrică necesară pentru a satisface cererea internă şi se bazează pe un număr limitat de surse. Lipsa unor interconexiuni efective cu sistemul european de energie şi structura actuală a sistemului de aprovizionare cu energie electrică prezintă riscuri semnificative pentru aprovizionare şi limitează concurenţa în domeniul aprovizionării cu energie electrică, rezultând în preţuri mari pentru energia electrică şi vulnerabilitate faţă de şocurile externe.

Proiectul va finanţa construcţia unei linii aeriene noi de tensiune înaltă de 400 kV între Vulcăneşti, în sudul Moldovei, şi Chişinău. De asemenea, este vorba despre modernizarea şi extinderea substaţiilor din Chişinău şi Vulcăneşti, precum şi consolidarea sistemului de transmitere şi contorizare a energiei.

„Banca Mondială salută lansarea acestui proiect extrem de important care va ajuta autorităţile Republicii Moldova să consolideze şi să diversifice infrastructura energetică a ţării şi să garanteze o aprovizionare stabilă şi sigură pentru Moldova”, a declarat Anna Akhalkatsi, directorul de ţară al Băncii Mondiale pentru Moldova, citată în comunicat. Potrivit directorului, proiectul face parte dintr-un parteneriat mai larg cu Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii, care finanţează construcţia unei staţii de conversie succesivă la Vulcăneşti.

Proiectul de dezvoltare a sistemului energetic va sprijini obiectivele interimare ale Strategiei energetice a Moldovei pentru anul 2030, stabilite pentru 2025, inclusiv consolidarea rolului Moldovei în calitate de ţară de tranzit energetic, asigurarea accesului la pieţele europene de energie electrică şi crearea unui cadru instituţional pentru o piaţă modernă şi competitivă de energie electrică.

Din momentul aderării Republicii Moldova la Banca Mondială în 1992, a fost alocată finanţare în mărime de peste un miliard de dolari pentru aproximativ 60 de proiecte în ţară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include zece proiecte active, cu un angajament total de 391,3 milioane de dolari. Domeniile de sprijin includ reforma cadrului de reglementare şi dezvoltarea afacerilor, educaţia, guvernanţa electronică, asistenţa medicală, agricultura, drumurile locale, mediul ambiant şi altele.

Portofoliul de angajamente al Corporaţiei Financiare Internaţionale în Moldova include cinci proiecte în sumă de 17 milioane de dolari – 69% împrumuturi şi 31% capital propriu. Agenţia Multilaterală pentru Garantarea Investiţiilor a oferit garanţii în sumă de 95 de milioane de dolari. Ambele instituţii sunt membri ai Grupului Băncii Mondiale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite