Banca Mondială oferă întreprinderilor din Republica Moldova granturi de 3 milioane de dolari

Banca Mondială oferă întreprinderilor din Republica Moldova granturi de 3 milioane de dolari

Trei milioane de dolari pentru economia Moldovei. FOTO: Adevărul

Banca Mondială în parteneriat cu Ministerul Economiei al Republicii Moldova au lansat subcomponenta „Granturi de cofinanţare” a proiectului Amelioararea Competitivităţii PAC II, cu un buget total de 3 milioane de dolari

Aplicând la proiectul Băncii Mondiale, întreprinderile din Moldova vor putea beneficia de resurse financiare pentru servicii de îmbunătăţire a calităţii produselor sau serviciilor, optimizarea proceselor interne, îmbunătăţirea imaginii firmei şi accesarea noilor pieţe de desfacere, dau asigurări autorităţile. Din bugetul total al proiectului, prin PAC II urmează a fi acordate finanţări nerambursabile pentru acoperirea a 50% din costul serviciilor, dar nu mai mult de 200 de mii de lei pentru fiecare beneficiar. 
 
”Sporirea competitivităţii întreprinderilor moldoveneşti este obiectivul nostru principal, pentru realizarea căruia ne-am îndreptat toate eforturile, iar partenerii noştri susţinerea. O companie dacă nu este competitivă nu poate supravieţui nici pe piaţa internă, nici pe cea externă. De aceea, finanţările oferite de Banca Mondială şi de care au nevoie întreprinderile autohtone constituie un foarte bun instrument pentru a creşte la o altă etapă de calitate şi competiţie”, a declarat Stephane Bride, ministrul Economiei. 
 
Şeful Oficiului Băncii Mondiale în Moldova, Alex Kremer, a specificat că în contextul implementării Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, „viitorul economic al Moldovei va depinde de capacitatea firmelor moldoveneşti să concureze pe piaţa locală şi pe pieţele europene. Granturile de cofinanţare oferite în cadrul proiectului PAC II vor susţine companiile mici şi mijlocii în accesul la expertiză tehnică pentru a-şi spori competitivitatea şi capacitatea de inovare”.
 
Potrivit lui Aureliu Casian, directorul executiv al Proiectului PAC II, pentru cofinanţare vor putea aplica întreprinderile exportatoare sau situate pe lanţul valoric orientat la export din patru sectoare prioritare: produse alimentare şi băuturi; fabricarea produselor electronice şi mecanice; textile şi tehnologii informaţionale.

Totodată, Aureliu Casian a precizat că pentru finanţare pot aplica şi întreprinderi din alte sectoare ale economiei, însă aceste patru sectoare vor avea prioritate, deoarece au cel mai mare potenţial de a înregistra creşteri semnificative, iar în prezent deja generează circa jumătate din exporturi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările