Banca Mondială: Consumul rămâne un factor-cheie al creşterii economice a Moldovei

Banca Mondială: Consumul rămâne un factor-cheie al creşterii economice a Moldovei

FOTO IPN

Banca Mondială şi-a anunţat prognoza reactualizată pentru economia Republicii Moldova pentru anul în curs şi pentru anul viitor. Instituţia financiară prognozează o creşterea economică de 3,8% în 2018, determinată în special de consum.

Ştiri pe aceeaşi temă

Experţii susţin că autorităţile trebuie să continue implementarea reformelor menite să asigure noi locuri de muncă, mai bine plătite. O altă recomandare este micşorarea ratei dobânzilor la credite, dar şi crearea de parteneriate între universităţi şi companiile private, transmite IPN.

Prognozele au la bază performanţele înregistrate în sectorul agricol, dar şi o apreciere a valutei naţionale, care a determinat creşterea exporturilor cu circa 13%. Pe parcursul anului 2017, a crescut şi rata remiterilor, cu circa 13%. 

„Creşterea economică este de aşteptat să fie solidă şi să ajungă la 3,8% în 2018 şi la 3,7% în 2019, dar să rămână sub mediile istorice de 4,6%. Perioada de recuperare a remitenţelor, împreună cu creşterea salariilor private, vor susţine consumul, care va rămâne un factor-cheie al creşterii”, a spus Marcel Chistruga, expert al Băncii Mondiale.

Pentru 2018 sunt subliniate şi unele riscuri care trebuie luate în calcul. „Riscul permanent în sectorul agricol. Alt risc există în sectorul financiar. Ne dorim transparenţă şi să fie identificaţi beneficiarii finali. Mai mult, reformele trebuie continuate. Vorbim de reforme în domeni

ul justiţiei, care vor diminua corupţia. Un alt risc e legat de alegerile parlamentare din 2018. Politicienii vor adopta cheltuieli nejustificate, aceasta va înrăutăţi sistemul financiar. Alegerile parlamentare din 2018 ar putea submina disciplina fiscală şi afecta încrederea investitorilor şi sprijinul donatorilor pe termen mediu”, a menţionat Marcel Chistruga.Potrivit experţilor, este necesară o creştere economică mai rapidă pentru a converge cu ţările din UE. 

„Este nevoie de reforme susţinute, crearea de locuri de muncă mai multe şi mai bine plătite.  Menţionăm reforma justiţiei, susţinerea mediului de afaceri”, a punctat Marcel Chistruga.

În context, s-a remarcat importanţa educaţiei. Universităţile trebuie să coopereze cu întreprinderile. „Trebuie să fie foarte bine trasate competenţele, să fie descrise şi transcrise în standardele ocupaţionale. Universităţile trebuie să aibă un sistem de finanţare bazat pe rezultate, să fie receptive pe piaţa cererilor de competenţe”, a remarcat Lucia Casap, reprezentantul Băncii Mondiale în Republica Moldova.

citeste totul despre: