Autorităţile caută ac de cojoc pentru evaziunea din agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alertate de proporţiile evaziunii fiscale, autorităţile vor să introducă regluli mai stricte la achiziţionarea de produse de la persoanele fizice fără emiterea facturii

Moldovenii dau dovadă de ingeniozitate deosebită pentru a se eschiva de la plata de taxe şi impozite. De exemplu, anul trecut unii producători agricoli deţinători de livezi nu au raportat recolte de fructe şi astfel nu au plătit impozite. Cu toate acestea, au efectuat exporturi şi chiar au beneficiat de restituire de TVA.

Au primit 95 de milioane, dar au plătit doar 18

„Bunăoară, producătorii şi exportatorii de nuci au plătit în 2012 la buget doar 18 milioane de lei, în timp ce au beneficiat de restituiri de TVA de circa 95 milioane de lei“, a precizat Ion Prisăcaru, şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat.

Potrivit oficialului, pentru a nu plăti impozite, exportatorii cumpărau, falsificând acte, produse agricole de la persoane fizice, tranzacţie ce nu necesită emiterea de facturi fiscale. „S-a depistat că anul trecut s-au procurat produse agricole de la morţi, de la bătrâni, de la persoane plecate peste hotare etc. Chiar şi tatăl meu, de 85 de ani, a fost chemat la Fisc, pentru că ar fi vândut unei firme 32 de tone de fructe. Cineva a folosit datele lui pentru a nu plăti taxe“, a adăugat şeful Fiscului. Acesta a promis măsuri pentru a diminua evaziunea fiscală.

Ministerul Finanţelor a elaborat un proiect de modificare a formularului „Act de achiziţie a mărfurilor“, document ce se întocmeşte de către companii în cazul procurării bunurilor de la persoanele fizice, care nu practică activitate de întreprinzător. Astfel, în formular se întroduce prevederea că vânzătorul declară pe propria răspundere „că mărfurile predate sunt obţinute integral pe teritoriul Republicii Moldova“, după care se indică numele vânzătorului care confirmă prin semnătură.

Necesitatea acestor completări este argumentată de Ministerul Finanţelor prin faptul că la exportul mărfurilor achiziţionate „apar deficienţe şi neclarităţi în partea ce ţine de obţinerea certificatului de origine preferenţială“ şi nu se poate stabili originea acestor produse.

Sergiu Veşca, producător agricol din Budăi, raionul Teleneşti, spune că nu toţi fermierii practică astfel de scheme. „Din cauza unor astfel de afacerişti au de suferit toţi agricultorii. Acum, de exemplu, Fiscul refuză să recunoască aceste documente şi, în consecinţă, avem probleme la obţinerea certificatelor de origine pentru a exporta marfa“, a declarat Veşca. Totodată, el nu exclude că se vor găsi persoane care să ocolească şi aceste reglementări.

Ce nu se impozitează

Potrivit Codului Fiscal, nu se impozitează veniturile obţinute de persoanele fizice, de la predarea deşeurilor de hârtie, cauciuc, plastic, sticlă, metale, a reziduurilor industriale care conţin metale sau aliaje ale acestora şi ambalajului returnabil, precum şi de la livrarea fructelor şi pomuşoarelor şi a cărnii.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite