Încă un atac raider cu complici la nivel înalt. Republica Moldova riscă să piardă 47 de milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova a pierdut circa 47 de milioane de dolari la un arbitraj internaţional, însă autorităţile au reuşit să facă recurs în ultimul moment. Surse confidenţiale susţin că verdictul s-a pierdut intenţionat pe drum, pentru a nu fi contestat.

La 25 octombrie, un arbitraj comercial internaţio-nal din Paris a decis că Republica Moldova urmează să achite firmei Energoalians din Ucraina despăgubiri de circa 47 de milioane de dolari, pentru că întreprinderile de stat Moldtranselectro şi Moldelectrica nu ar fi achitat energia electrică livrată acum zece ani. Verdictul este unul fără precedent, în condiţiile în care arbitrul din partea Republicii Moldova a susţinut poziţia companiei ucrainene, în timp ce preşedintele instanţei, un arbitru francez, a avut o opinie separată.

Demnitari surprinşi

De această decizie s-au arătat surprinşi şi demnitarii pe care i-am solicitat încă săptămâna trecută să comenteze situaţia. Asta deşi despre aceste pretenţii se ştia încă din 2012. „Nu sunt la curent cu ce s-a întâmplat“, ne-a declarat Tudor Copaci, viceministrul Economiei responsabil de sectorul energetic.

Nici Ion Grâu, consilier pe probleme energetice al premierului Iurie Leancă, nu avea la finele săptămânii trecute informaţii despre verdict. „Ministerul Justiţiei a transmis la Guvern o notă cu toate documentele însoţitoare, dar se pare că cei din Cancelaria de Stat nu au reuşit s-o trimită mai departe, ca informaţia să ajungă şi la alţi membri ai Guvernului“, a spus, ulterior, consilierul.

Recurs formal, în ultimul moment

De acest caz a fost nevoit să se ocupe viceministrul Justiţiei Nicolae Eşanu, care a plecat de urgenţă la Paris. „A trebuit să acţionăm rapid, deoarece pe 25 noiembrie expira termenul-limită pentru recurs. Am reuşit să depunem o cerere formală de contestare la Curtea de Apel din Paris, care a fost acceptată. Acum, va trebui să angajăm un avocat sau o firmă de avocatură cu drept de activitate în Franţa, ca să pregătească şi să prezinte instanţei o cerere argumentată şi apoi să apere interesele ţării noastre în acest proces“, a precizat viceministrul.

Potrivit oficialului, cazul ar urma să fie examinat în luna aprilie şi Moldova are toate şansele să obţină respingerea pretenţiilor companiei din Ucraina. „Faptul că însuşi preşedintele arbitrajului a avut o opinie separată vorbeşte de la sine“, a menţionat Nicolae Eşanu, ferindu-se, în acelaşi timp, să dea aprecieri modului în care au fost apărate interesele ţării noastre în acest proces.

Anul trecut, Guvernul a angajat în acest scop firma Buruiana & Partners. Solicitat de „Adevărul“, avocatul Mihail Buruiană a spus că nu este în drept să ofere informaţii despre acest caz. Juristul figurează şi în lista arbitrilor Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova.

De ce verdictul s-a pierdut pe drum

Surse confidenţiale vorbesc despre un atac raider în stilul celebrului afacerist Veaceslav Platon. Cineva din Guvern ar fi interesat ca Moldova să piardă acest proces şi ar fi avut grijă ca decizia arbitrajului să ajungă cu întârziere, pentru a nu fi contestată.

Întâmplător sau nu, verdictul a fost dat cu doar patru zile după ce Judecătoria sectorului Centru din Chişinău a respins cererea aceleiaşi companii din Ucraina de a încasa de la întreprinderile moldoveneşti peste 28,5 milioane de dolari pierderi din inflaţie, într-un litigiu ce durează mai mult de un deceniu.

Este vorba de pretenţiile Energoalians faţă de Moldtranselectro şi Moldelectrica privind plata unei datorii de 22 de milioane de dolari ce s-ar fi format în anii 1999-2000, când societatea ucraineană a livrat curent electric pe piaţa moldovenească. Atunci, beneficiar a fost Moldtranselectro, iar drept cumpărător figura compania Derimen Properties Ltd, un offshore din Insulele Virgine.

Oficial, Moldtranselectro a achitat importul. O decizie a Curţii de Conturi din anul 2002 cerea întreprinderii să recupereze suma de 10,8 milioane de dolari achitată firmei Energoalians şi să rectifice evidenţele contabile, astfel încât să nu mai apară o datorie de 20,2 milioane de dolari. Reprezentanţii Energoalians au atacat în instanţă hotărârea Curţii de Conturi, dar n-au obţinut câştig de cauză. Mai mult, s-a constatat că Derimen Properties Ltd era o firmă-fantomă.

Procese pe bandă rulantă

Energoalians a pierdut în Moldova şi procesele contra Moldtranselectro. Din vara lui 2007, litigiul se mută în Ucraina, iar pretenţiile cresc până la 56,7 milioane de dolari. În 2008, în proces mai apare firma Katko, împotriva administraţiei căreia autorităţile ucrainene au intentat un dosar penal privind falsificarea de acte şi activitate fictivă.

În proces a fost atrasă şi Moldelectrica. La cererea de chemare în judecată depusă de Energoalians împotriva companiilor moldoveneşti erau anexate ca probe documente confidenţiale din ţara noastră, inclusiv corespondenţă guvernamentală, ceea ce  demonstrează implicarea unor persoane sus-puse de la noi.

În 2010, suma datoriei pretinse ajunge la peste 60 de milioane de dolari, iar în proces apare şi firma Meridian-K, prin contract de răspundere solidară. În februarie 2011, Curtea Supremă Economică a Ucrainei a adoptat hotărârea de a încasa 25,3 milioane de dolari de la Moldtranselectro, Moldelectrica şi Meridian-K, iar pentru alte 35 de milioane urma să fie efectuată o expertiză.

Instanţele din Moldova au respins, însă, cererile Energoalians cu privire la recunoaşterea şi executarea hotărârii judecătoreşti din Ucraina. Energoalians a obţinut o nouă decizie în Ucraina, cea care a fost respinsă la 21 octombrie de Judecătoria Centru.

În luna iulie 2011, la cererea Energoalians, a fost pus sechestru pe o linie electrică de tensiune înaltă de pe teritoriul ucrainean ce aparţine întreprinderii Moldelectrica

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite