Economişti străini: Republica Moldova beneficiază de asistenţă de sute de milioane de la UE, dar nu este o ţară  dependentă de fonduri externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul a administrat mai bine asistenţa financiară externă FOTO gov.md
Guvernul a administrat mai bine asistenţa financiară externă FOTO gov.md

Un studiu efectuat de doi economişti străini arată că Republica Moldova are o politică fiscală echilibrată, ca să nu depindă de finanţatorii externi

În ultimii ani, Moldova beneficiază de o importantă asistenţă externă. Datele oficiale arată că din 2009 şi până la finele anului 2012, ţara noastră a atras ajutoare financiare externe pentru proiecte în valoare de circa 1,58 miliarde de euro. Cei mai mulţi bani vin de la UE, iar o mare parte din asistenţă e destinată suportului bugetar.

O politică fiscală echilibrată

Un studiu realizat de doi economişti străini, Gnel Sedrakyan şi Yiannis Hadziyiannakis, arată că fără suportul bugetar străin „deficitul fiscal ar fi fost în anii 2010-2011 de două ori mai mare, iar în 2012 - de trei ori“. Totodată, experţii au calculat că suportul bugetar al UE a asigurat în 2012 circa 19% din banii necesari pentru cheltuielile capitale finanţate de la bugetul de stat.

Potrivit celor doi cercetători, de o asistenţă similară au beneficiat în această perioadă şi alte state postsovietice. Experţii au comparat Republica Moldova cu două ţări cu caracteristici economice similiare: Armenia şi Kârgâzstan şi au constatat că autorităţile de la Chişinău duc o politică fiscală mult mai echilibrată. Astfel, ţara noastră n-a ajuns să depindă excesiv de finanţarea externă, cum e cazul celorlalte două state.

„Suportul bugetar UE are o importanţă nu doar financiară, ci şi de imagine pentru Republica Moldova, având în vedere aspiraţiile de asociere şi de aderare la UE“, notează cei doi economişti.

Ajutor imprevizibil, cu multe condiţii

În acelaşi timp, experţii constată anumite probleme legăte de  numărul excesiv de mare de condiţii impuse pentru alocarea banilor, dar şi de imprevizibilitatea acordării acestei asistenţe. „În anii 2010 şi 2011, 21% şi, respectiv, 31% din granturile UE au fost acordate în luna decembrie. E cazul Asistenţei Macro-Financiare pentru 2010, în valoare de 53 de milioane de euro. Fondurile, venite la finele anului fiscal, au fost depozitate în Trezoreria Centrală la BNM în calitate de rezerve valutare. Or, conversia imediată a sumei de 53 de milioane de euro ar fi putut provoca o destabilizare a cursului de schimb al leului“, notează cei doi experţi.

Guvernul a găsit o soluţie la problema imprevizibilităţii asistenţei: o administrare fiscală prudentă şi un buget echilibrat, mai constată economişti Gnel Sedrakyan şi Yiannis Hadziyiannakis.

Asistenţa, importantă pentru dezvoltarea ţării

Asistenţa externă contribuie la creşterea economică a ţării şi a nivelului de trai al cetăţenilor, prin faptul că susţine programele, strategiile şi politicile de dezvoltare ale ţării, susţine Victor Bodiu, secretarul general al Guvernului. „Mizăm pe suportul donatorilor şi la implementarea Strategiei «Moldova 2020». Nu trebuie să ne îngrijoreze faptul că apelăm la asistenţa externă. Important este să asigurăm utilizarea cât mai eficientă şi transparentă a resurselor recepţionate şi un impact mare al proiectelor“, a spus Bodiu.

Folosirea cu cap a banilor sporeşte credibiltatea în faţa investitorilor

"Republica Moldova a beneficiat în ultimii ani de o susţinere financiara substanţială din surse externe. Numai din granturi în 2010-2012, ţara noastră a încasat între 7,5% şi 11% din totalul veniturilor bugetului de stat. Desigur că acesta este un suport considerabil. Aceste sume au fost destinate implementării proiectelor în infrastructură, menţinerii stabilităţii financiar-bugetare şi îmbunătăţirii managementului public. Astfel, acest sprijin este important nu numai din punct de vedere material, ci şi din punctul de vedere al sporirii calităţii managementului public, elementul de bază în trecerea gropii de ineficienţă în care Moldova se află de mult timp şi nici cum nu poate să o depăşească. De asemenea, implementarea proiectelor din aceste surse oferă Moldovei o şansă să demonstreze că este (sau nu) capabilă să implementeze cu succes proiecte de anvergură. Iar, aceasta în condiţiile unui rezultat pozitiv sporeşte credibilitatea în faţa finanţatorilor multilaterali şi privaţi, astfel sporind şansele pentru atragerea de investiţii pentru proiectele fără de care nu este posibilă modernizarea ţării", este de părere Dumitru Budianschi, director de programe la Expert-Grup. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite